Majd’ minden ételbe jó

2022.04.11. 07:00

A Hévízi Termelői Piac tematikus napján kóstolni is lehetett

Medvehagymás finomságokat is kóstolhattak az érdeklődők a termelői piac tematikus napján, amelyen kiderült: ez az elsősorban gyógynövény szinte minden ételbe jó.

Péter B. Árpád

Baráth István medvehagymás ételeket készített, amelyek elnyerték a látogatók tetszését.

Fotó: HTV

A megújult piac tematikus sorozatot indított idén tavasszal: kéthetente más-más téma kerül terítékre. Volt már dödöllés és palacsintás nap, most pedig minden a medvehagymáról szólt. – Két év Covid után most itt van a szomszédunkban a háború – bocsátotta előre Benkő Lajos, a piac vezetője. – Ezek olyan, rajtunk kívül álló tényezők, amelyek a mi közösségünket is hátrányosan érintik, hiszen jóval kevesebb a vendég a városban, mint a korábbi években. Szeretnénk a saját helyzetünkön javítani, ezért szervezünk kéthetente tematikus napokat, amelyekkel megpróbáljuk növelni a vásártér látogatottságát, és még inkább magunkra irányítani a figyelmet. 

 

 

Ezúttal Baráth István mesterszakács készített különleges ételeket a látványkonyhában, emellett a vendégeket medvehagymás lángos, savanyúság, sütemény és pogácsa is csábította. Benkő Lajos szerint a publikumnak tetszenek a tematikus napok, ezért szeretnének ezekkel hagyományt teremteni. Baráth István immár 60 éve főz hivatásszerűen, és szerinte „a medvehagyma a természet ajándéka”. A közönséggel megosztott egy legendát is. Eszerint az elnevezés onnan ered, hogy hajdan, amikor a barnamedvék felébredtek téli álmukból, a zöldellő mezőn megérezték a hagymaillatot, és nekiálltak lakmározni. Ez az elsősorban gyógynövény reggelinél kerülhet például körözöttbe, töltött tojásba, rántottába, továbbá alkalmas levesek, mártások és „gyakorlatilag minden főétel ízesítésére”, folytatta a mesterszakács, kiemelve: a medvehagyma remek élettani hatással bír, hiszen például erősíti az immunrendszert, tisztítja az ereket, segíti a gyomor és a bélrendszer működését, s légúti betegségek esetén is sikerrel alkalmazható. 

 

 

– Tíz éve ismét nagy kultusza van, újra felkapott lett a konyhában is – folytatta Baráth István. – A levelét használjuk, frissen szedve a legjobb. Tehetjük salátákba, használhatjuk grillételekhez, keverhetjük párolt zöldségekbe is. A mesterszakács ezúttal a piaci látványkonyhában nyárson sült rablóhúst készített, amit medvehagymás zöldségekkel tálalt, illetve csirkemellet grillezett, amihez e növényt is használva készített mártást. Emellett került medvehagyma a köretként kínált nudliba, a tavaszi zöldsalátába és az olívás pestóba is, ami sóval, borssal s dióval készült. Húsvétkor ismét lesz tematikus nap a Hévízi Termelői Piacon, de az egyelőre titok, hogy akkor mivel ismerkedhetnek meg a látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában