Frissen Zalából

2022.03.08. 17:00

Lenti és dobronaki gazdák is részt vettek a rédicsi kertbarátok hagyományos bírálatán

A napokban tartotta meg hagyományos borbírálatát a helyi kertbarátkör, a járványhelyzet szigorításai után újra szabadabban, vacsorával, lenti és dobronaki gazdákkal.

Korosa Titanilla

Az aranyérmes rédicsi gazdák: Bíró Károly, Györkös József, Varga Zoltán, Nagy Teo, Szabó József, Kalamár Gábor

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Gaál Károly, a civil szervezet elnök elmondta: 53 minta érkezett a bírálatra, közülük 18 volt vegyes fehér, a több pedig fajtabor. Végül 11 gazda nyert arany, 22 ezüst, 10-10 pedig bronz minősítést, illetve oklevelet. Hozzátette: a száraz idő ellenére jó évjárat a tavalyi, kisebb lett a mennyiség, ám jobb a minőség. 
A zsűri értékelését Áprily-Kovács Krisztina elnök tolmácsolta: 

 

– Savasak a borok, mert már hazánkban is egyre szélsőségesebb az éghajlat és nem lehet felkészülni az időjárás változásaira – mondta. – Tavaly a június és a július viszonylag meleg volt, viszont augusztusban nagyon kevés volt a napsütés, éppen akkor, amikor a szőlő érett, ezért erősek maradtak a savak, nem égtek el. 

 

A falu borának Varga Zoltán Irsai Olivér szőlőből készített borát választották, aminek érdekessége, hogy az ültetvény nem a szőlőhegyen, hanem a család kertjében található a faluban, és mindösszesen 100 tőt számlál. Innen idén szüretelt másodszor a gazda, borát most mutatta meg a bíráknak először.

 

Elmondta, hogy nagyon kedveli ezt a fajtát bor és pálinka formájában is, bár sokan divatbornak tartják, a környéken is ritka, de mindenkinek ajánlja, a tavalyi kifejezetten jó minőségű bor lett. Bízik benne, hogy idén bőségesebb termést ad, mint tavaly, amikor a szárazság miatt kevesebb volt a lé a szemekben. És talán pálinkát is készíthet belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában