A tánc az élete

2022.03.19. 12:00

Kuzma Péter, a Gála Társastáncklub vezetője szerint a siker titka a munkában rejlik

A Gála Társastáncklub Egyesület nevét nemcsak Zalában, hanem az egész országban, - és még azon túl is - jól ismerik a tánc iránt érdeklődők. A jó hírnév nem a véletlen műve; vezetője, Kuzma Péter kitartó és alázatos munkája rejlik benne.

Józsa Zsuzsa

- A tánccal gyermekkoromban kerültem kapcsolatba. A szomszéd kislány szeretett volna táncot tanulni, ezért szüksége volt egy partnerre, aki én lettem. Így kerültünk Sarlós Dezső bácsi tanfolyamára, innen indult el a pályafutásom. Mivel Dezső bácsi tehetséget látott bennem, elküldött a Helikon Táncklubba, ahol sokáig táncoltam. Később pedig meg is kezdtem tanulmányaimat a Táncművészeti Főiskolán. Második táncpartnerem Borbás Helga volt, aki jelenleg külföldön él. Miután befejeztük a közös munkát, lett táncpartnerem Renáta, a húgom. Különféle megmérettetéseken, köztük világranglista versenyeken is szerepeltünk. Rendszeresen tanár nélkül fejlesztettük magunkat. Havonta, kéthavonta jutottunk el például Szlovéniába híres oktatókhoz, aminek financiális oldalát nehéz volt előteremteni. Lényegében azért dolgoztunk, hogy eljussunk olyan szakemberekhez, akik segítségével tovább fejlődhetünk.

 

- Renátával közösen álltunk neki a munkának, gyakorlásnak, aminek eredményeképpen 1998-ban megalapítottuk a Gála Társastáncklub Egyesületet. Táncoltunk és ezzel egyidőben tanítványaink is voltak.

A Gála Társastáncklub Egyesület versenyzői Brémában, a Formációs Táncok Világbajnokságán.


 

Dönteni kellett: versenyeznek tovább, vagy a tanításra koncentrálnak

 

- Elég hamar beláttuk, hogy döntenünk kell: vagy saját magunkra koncentrálunk, és profiként versenyzünk tovább, vagy a tanítványainknak adunk segítséget az előrejutáshoz. Nem volt kérdés, hogy a gyerekek kaptak lehetőséget a tanulásra. Így kezdett el megerősödni a Gála, ami azóta is magas szakmai színvonalat garantál növendékeinek. Húsz fővel alakultunk meg, célunk az egyéni és a csoportos versenyzés volt. Azt tapasztaltuk, hogy az egyéni versenyzés csodálatos ugyan, de közösségépítő ereje csekélyebb, mint a csoportmunkáé. Így lett fő irányvonalunk a formációs versenyzés. Csapatban, egyazon célokért küzdeni nap mint nap, nem csupán motiváló hatású, de a mindennapi társadalmi elvárásoknak is megfelelő igény. Ez talán a legfontosabb üzenet, amit átadunk tagjainknak.

 

 

A titok a munkában rejlik

 

- Vannak egyéni és formációs bajnokaink, aktuálisan juniorban, felnőttben, lányformációban is az ország legjobbjai vagyunk. Több tanítványunk a Táncművészeti Főiskola hallgatója volt, akik közül van, aki kiváló pedagógussá vált. Tanítottunk Keszthelyen és Nagykanizsán is.


 

Péter kislánya, Panna is a tánc szerelmese.
Forrás: Kuzma Péter

Péter a főiskola után elvégezte a Testnevelési Egyetem társastánc szakedzői képzését, majd húgával együtt a Táncművészeti Egyetem mesterszakát. A közoktatási vezető vizsga megszerzésével meglett a negyedik diplomája. Három éve a Magyar TáncSport Szakszövetség versenyvezető testületeiért felelős elnökség tagja. A pontozó- illetve számlálóbírók munkájáért felel, táncversenyekre ő jelöli ki a bírákat. Jelenleg éppen a Szövetség sportágfejlesztési stratégiájában, a maga által meghatározott feladatokat igyekszik megvalósítani. Mindezek mellett nemzetközi bíró, gyakran kérik fel nemzetközi versenyeken bíráskodásra. Így jutott el például Szibériába, vagy Moldovába pontozni. Több lábon áll, mindegyik munkáját szívesen végzi. Emellett Zalaegerszegen is tanít művészeti iskolákban, illetve vezeti saját egyesületét. Aktívan szervezi hagyományos rendezvényeiket: a Zala Opent, a táncművészet világnapi gálaműsort és a Gála Kupát. Táncosaik között az óvodás kortól a seniorig minden korosztály megtalálható.

 

 

Kiváló a továbbtanulási rátájuk

 

- Általában mindenki hobbi szinten kezdi, ami után eldönti, hogy szeretne-e a tánccal versenyzőként foglalkozni. Nagyon jó a továbbtanulási arányunk. Aki felsőoktatásba jelentkezett továbbtanulni, mindenkit felvettek. Azt gondolom, a nálunk eltöltött idő alatt valamennyi táncosunk életre szóló élményekkel gazdagodik, arról nem beszélve, hogy hosszútávú barátságok is kötődnek.

 

Kuzma Renáta és Kuzma Péter


 

A tánc az élete

 

- Ezzel kelek, ezzel fekszem. Nemcsak a munkám, hanem a hobbim is egyben. Nagyon szeretem, minden nap szívesen megyek dolgozni, legyen az táncóra, tanfolyam vagy verseny. Nekem a tánc az életem. Kislányom, Panna hároméves korában kezdett el táncolni kollégám tanfolyamán, majd a húgom lett az edzője. Azóta már sikeres, hiszen többek között, országos bajnokságon is elért dobogós helyezést. Nagyon szereti a színházat, múzeumokat, művészetet, történelmet és Leonardo Da Vincit. Nagyon büszke vagyok rá. Igazi művészlélek.


 

Mindig vannak új célok

 

- Úgy érzem, a pályám csúcsán vagyok. Éppen ezért kell elkezdenem gondolkodni azon, ki veszi majd át az egyesületet. Persze nem holnap és nem egy év múlva, de el fog jönni az idő, hiszen fizikálisan mindenkinek vannak korlátai. Természetesen tovább fogok tanítani, de emellett szükség lesz olyan tanárokra, akik aktívan részt vesznek a munkában. Ideje elkezdenünk nevelni olyan növendékeket, akiknek át tudjuk majd adni az egyesületet. Szeretnénk megőrizni tradicionális rendezvényeinket. Vannak olyan szervezetek a környezetünkben, akik a gyerekek által vágyott, gyorsan jött siker igényének szeretnének megfelelni, minél kevesebb befektetett munkával és idővel. Az általunk képviselt értékrend szerint nyolc, tíz, vagy akár tizenöt év is kellhet ahhoz, hogy valaki tényleg megfelelő szakmai tudás birtokosává váljon. A sok időt és kitartást igénylő munkát csak kevesen vállalják, de véleményem szerint megéri - mondta Kuzma Péter.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában