Gergővel a középpontban

2022.03.24. 07:00

Kettő helyett három kromoszóma - Down szindrómás vendég a tótszerdahelyi iskolában

A Zrínyi Katarina Horvát Általános Iskola negyedik osztályát és a Zala Megyei Szivárvány Egyesített Szociális Intézmény Hortenzia otthonát hosszú ideje különleges kapocs köti össze. A Down-szindróma napján nemrégiben egy érintett látogatott az intézménybe.

Benedek Bálint

Gergő a negyedikesek között. Megtapasztalják, mennyi mindennek örülhetnek együtt

Forrás: Zalai Hírlap

A Down-szindróma világnapjához kötődve fontos cél a gyerekek érzékenyítése: a tanulók ismerjék meg a betegséget, és így váljanak nyitottabbá, elfogadóbbá vele kapcsolatban. 

 

– A gyerekek az egész tanévben különféle programokon találkozhattak a szociális intézmény értelmi sérült lakóival – mondta el Póczak Eszter és Fábics Zsuzsanna tanár. – Futottak velük együtt versenyen, és vonultak közösen falusi farsangon. Megtapasztalták, hogy a különbözőségek mellett milyen sok a hasonlóság, mennyi mindennek örülhetnek együtt. 

 

A Down-szindróma világnapja is jó alkalom volt a találkozásra. Az elfogadás jegyében gyerekek és pedagógusok vendégül látták az iskolában Gergőt, a helyi közösség Down-szindrómában érintett tagját, valamint segítőjét, Köveskáliné Kucsebár Helént. 

 

Helén ismertette a gyerekekkel, hogy a Down-szindróma genetikai rendellenesség, a sejtek 21-es kromoszómájából kettő helyett három fordul elő az érintettekben. Ez a kromoszóma egy zoknira hasonlít, innen ered a Felemás zokni elnevezésű kezdeményezés, amihez a tótszerdahelyiek is csatlakoztak. A Gergővel közös tánc lehetőséget kínált, hogy a betegség világnapján egy tenyérnyi világ valóban a tenyerén hordozza és közepének tekintse azt, akinek eggyel több kromoszóma jutott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában