Frissen Zalából

2022.03.02. 15:00

Idén újra összeadták Varga János babáit Csesztregen

Szájmaszkban eskették kedden kora délután Varga János babáit, a kocsikerékre erősített szalmabábok a ceremónia kezdetén még viselték az egészségügyi védőfelszerelést, a nagy érdeklődéssel kísért esemény végére azonban megszabadították őket a maszktól, jelezve, hogy ideje lenne nemcsak a telet, hanem a járványhelyzetet is magunk mögött tudnunk.

Gyuricza Ferenc

Bedő Róbert polgármester esketi Varga János babáit a csesztregi piactéren

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Nem ez volt az egyetlen, szokásostól eltérő eleme a község farsangi programjának, hiszen ezúttal a piactér lett az esketés helyszíne, ahol előtte az óvodások és általános iskolások is megtartották saját rendezvényüket. Kopecskóné Kocsis Judit, a programot szervező Falubarát Egyesület titkára lapunknak elmondta: a karanténidőszak a helyi hagyományokra is negatív hatást gyakorolt, az elmúlt évben az esketés is elmaradt, most pedig azt tapasztalják, hogy mintha a falubeliek is tartózkodóbbak lennének, kevésbé engedik be otthonaikba a jelmezbe öltözött maskurákat.  


– Varga János babáinak esketése a XX. század elejéig visszavezethető helyi hagyomány, amely az újbóli felelevenítése óta folyamatosan nagy számú érdeklődőt vonzott – mondta a titkár. – Tavaly csak arra volt lehetőségünk, hogy a babákat kihelyezzük a faluközpontba. Most az esketést is megtarthattuk, akárcsak a hagyományos esti maskurázást. Hét helyszínen fogadjuk a jelmezbe öltözött falubelieket, de a program zárásaként, Nagy Sándor portája előtt a téltemető máglyagyújtás sem marad el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában