Átszabták a kanizsai büdzsét

2022.03.12. 06:50

Hivatali tisztogatással fenyegetőzött az Éljen VárosuNK!

A közgyűlés pénteken elfogadta a város idei költségvetését, jóllehet az eredeti, Balogh László polgármester által beterjesztett tervezetet több helyen módosította az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) frakciója. A büdzsé elfogadása mellett a polgármesteri kabinet átszervezését helyezte kilátásba az ÉVE.

Pásztor András

A polgármesteri keretet 0 forintban határozta meg a többség. Képünkön szemben, középen Balogh László

Forrás: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Már a februári közgyűlés óta tudni lehetett, hogy a város idei költségvetése nem az álmok netovábbja, a képviselők egytől egyig arra panaszkodtak, hogy a behatárolt mozgástér nem éppen ideális. A Fidesz az ÉVE-frakciót tette felelőssé, mint mondták: az előre vállalt közel 600 millió forintot elérő kötelezettségek miatt ilyen szoros a büdzsé, míg az ÉVE a helyi adók elvonásának tulajdonította a kialakult helyzetet. 

 

Ezek után, a tegnapi közgyűlésen Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese ismertette a költségvetési módosításokat.

 

Az önkormányzati reprezentációra betervezett 12,8 millió forintot 2 millióra, a reklám- és propagandakiadásokra tervezett 15,5 milliót 1,5 millióra, a városmarketingre elkülönített 17 milliót 2,5 millióra, a városi rendezvények finanszírozására betervezett 21 milliót 5 millióra csökkentette az ÉVE. Emellett a polgármesteri keretet 0 forintban határozták meg, az általános tartalékot pedig 48 millióról 11 millióra csökkentették. 

Dr. Fodor Csaba a testületi ülésen
Forrás: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Az így nyert összegeket többek között a parkgondozásra, a játszóterek felújítására, a verseny- és élsport finanszírozására, s az önkormányzati cégek többlettámogatására fordítják. A Kanizsa Uszoda Kft. 113 millió forintból, a Kanizsa Médiaház 120 millió forintból gazdálkodhat, s a Kanizs Rehab Kft. is kap 50 millió forintos támogatást. Az önkormányzati cégek plusztámogatását a megemelkedett villamosenergia-árakkal magyarázta az ÉVE, illetve a szociális foglalkoztató esetében a támogatás arra szolgál, hogy ne kelljen embereket elküldeni a cégtől – mondták. 
 

Bár nem tartozott szorosan a költségvetéshez, de az ÉVE-frakció arra is rávilágított, hogy a reklám- és propagandakiadásokat, valamint a városmarketing költségeit azért csökkentették le, mert szerintük a polgármesteri kabinet néhány munkatársa munkaidőben segíti Cseresnyés Péter kampányát. Dr. Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője egyenesen úgy fogalmazott: úgy felrúgná a kabinetet, hogy csak na! Fodor Csaba azt is jelezte, hogy március 23-ra soron kívüli közgyűlést hívnak össze, ahol a hivatal szervezeti és működési szabályzatát akarják módosítani azért, hogy kirúghassanak pár embert a kabinetből. 
 

Balogh László visszautasította a kollégáit ért vádakat, egyúttal politikai támadásnak minősítette az ÉVE álláspontját, majd jelezte: a polgármesteri hivatal működtetése a jegyző hatásköre, a szervezeti és működési szabályzat módosításának beterjesztése pedig egyedül a polgármester jogosítványa. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában