Frissen Zalából

2022.03.04. 08:00

Hagyományt teremtenek a farsangi ajándékból Gellénházán

Korán kelt szombaton a Vajda József Népdalkör Egyesület asszonykara, a reggeli után tizenegyen kötényt kötöttek, és 75 idős, egyedül élő, esetleg beteg falubelijüknek szalagos fánkot sütöttek.

Fincza Zsuzsa

Az otthon sütött fánkokból 75 csomagot készítettek

Forrás: Fincza Zsuzsa

– Tavaly a pandémiára tekintettel döntöttünk úgy, hogy mindannyian odahaza készítjük el a farsangot jelképező süteményt. Az idén is így tettünk, majd ebéd után elhoztuk a dalkör klubhelyiségébe, közösen csomagokat készítettünk belőle, amit kivittünk, és személyesen adtunk át azoknak, akikről feltételezhető volt, hogy nem sütnek fánkot, hiszen ahhoz meglehetősen sok munka és megfelelő erőnlét szükséges. Ezzel az akciónkkal mi magunk is tisztelegtünk a farsangi hagyományok előtt, hiszen a fánksütés régi népszokás. Anno mindenki igyekezett kitenni magáért, elvégre a házaknál fánkot adtak a farsangolóknak, most fordítottunk egyet a szokáson, farsangot köszöntve mi adunk süteményt a háziaknak. Ami a legfontosabb: szeretnénk ebből hagyományt teremteni, s nemcsak dalainkkal, hanem munkánkkal is örömet szerezni a falubelieknek – már tervezgetjük a jövő évi folytatást – fogalmazott Kulcsárné Csejtei Marianna, a népdalkör művészeti vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában