A nap képe

2024.05.21. 20:30

Főhajtás a honvédelem napján

Gábor Áron szobránál tartottak megemlékezést Nagykanizsán az egykori Gábor laktanya máig impozáns bejárata mellett. A magyar honvédelem napjához kötődő főhajtáson Balogh László polgármester mellett a szervező Nagykanizsai Honvéd Egyesület tagjai sorakoztak fel.

Benedek Bálint

Fotó: Szakony Attila

Az egykori laktanya történetéről Tarnóczky Attila néhai városvédő, tanár a nagykar.hu internetes portálon ezt írta: a Gábor Áron laktanya 1932-ben a lóvontatású tüzérségnek épült, a terület északi részén lovardával. Tervezője Medgyaszay István volt. A létesítmény kivitelezését a budapesti Farkas és Kármán cég kezdte, majd a helyi Horváth és Vas cég, Kalmár Zoltán és Kertész Béla folytatta. 1936-tól a laktanyában sorozatosan folytak képzések a környék kovácsainak. Az épületegyüttest a második világháború végén az orosz hadsereg vette birtokba, majd 1946 közepén megüresedett, csak fosztogatói látogatták kitartóan. Aztán 1949-ben kezdték a károk helyrehozatalát, s 1992-ig újra laktanyaként használták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában