Fenntartható építészet

2022.03.28. 07:00

Belső hőszigetek helyett klimatizált utcaprogram – Klímanapot tartottak Bázakerettyén

A fenntartható építészet volt a fő témája annak a klímaakciónapnak, amit szombaton tartott a Déryné Művelődési Házban a Dél-Zala Murahíd Letenye térségi társulás.

Gyuricza Ferenc

Ligetes, erdős részek, utakat kísérő fasorok adják Bázakerettye egyik fő jellegzetességét

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A résztvevők kiállításokat tekinthettek meg, illetve előadásokat hallgathattak meg a témában, a gyerekeket pedig játszóház várta. 

 

A téma fő előadója Radev Gergő, a Vándor Építőmester Alapítvány építészmérnöke volt, aki többek közt arról beszélt, miként lehet a meglévő épületeket átalakítani, valamint újakat létrehozni annak érdekében, hogy ellenálljanak a várható környezeti hatásoknak, azaz bírják a hőingadozást, a csapadékváltozást, továbbá alacsonyabb energiaigényük legyen. Lehetőséget kínál erre például a vályoghoz való visszatérés, vagy a zsúp alkalmazása, de árnyékolással is csökkenthető a belső hőmérséklet, adott tippeket a szakember. 

 

A program házigazdája, Kocsis Anikó ökológus, az Ökorégió Alapítvány munkatársa lapunk érdeklődésére elmondta: azért választották az akciónap helyszínéül éppen Bázakerettyét, mert modellértékű a település, hiszen számos olyan tulajdonsága van, ami a klímaadaptációban jól hasznosítható. Egyrészt erdős környezetben található, ami már önmagában védettséget ad a környezeti hatásokkal szemben, emellett zöldfelületrendszere Zala megyében egyedülállóan értékes, hiszen nincs még egy hozzá mérhető nagyságrendű település, amelynek a belterülete ennyi fejlett, legalább húsz-harminc éves, terebélyes lombkoronával rendelkező, s ezért árnyat adó fával rendelkezne. 

 

– Ezek a ligetes, erdős részek, az utakat kísérő fasorok elsősorban ahhoz járulnak hozzá, hogy a településnek élhető klímája legyen – magyarázta az ökológus. – A másik nagy előnye, hogy nincsenek nagy, összefüggő burkolt felületei, amik belső hőszigeteket képeznek. Mind többen tapasztaljuk meg, hogy a nyári forróságok idején valósággal élhetetlenné válnak a városaink. Ez főként annak a környezeti szempontból rettenetesen rossz gyakorlatnak köszönhető, hogy a zöldfelületek rovására mesterséges köves felszíneket hozunk létre, s erre rengeteg pénzt és energiát emésztünk fel. Ezek miatt az aszfaltos vagy köves burkolt felületek miatt rendkívül gyorsan levonul a csapadék, vízhiányos lesz a talaj, illetve 50-60 Celsius-fokra is felmelegszik a hőmérséklet. A klímaváltozás viszont éppen arra figyelmeztet bennünket, hogy fenntartható vízgazdálkodásra és klimatizált utcaprogramra kellene felkészülnünk, miközben a lakóházak szigetelési programját is fel kellene gyorsítani – közölte Kocsis Anikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában