Önkéntesség

2022.03.01. 14:00

Adományokkal is segítik a zalaiak a háború elől menekülőket

A szlovén–magyar határ menti térségből és az őrségi településekről vasárnap indult útnak egy teljes teherautónyi adomány a háború elől menekülők támogatására.

Gyuricza Ferenc

A tiszabecsi adománygyűjtő központ

Forrás: Balek Bernadett

Az akció szervezője a Kerkáskápolnán élő Balek Bernadett, az Őrállók Alapítvány önkéntese volt. 

– Egy zalaegerszegi vállalkozó ismerősöm keresett meg, hogy szívesen segítene fuvarozásban, ha szükség volna rá – mondta lapunknak Balek Bernadett. – Mivel komoly tapasztalatom van szervezésben, meghirdettem egy segély­akciót saját barátaim, ismerőseim körében. Nagyon hamar össze is gyűlt az az adomány, amivel vasárnap útnak indultunk Tiszabecsre. 

Balek Bernadett azt mondja: pelenkát, babaápolási szereket, bébiételt, tisztálkodószereket és olyan élelmiszert vittek, ami azonnal fogyasztható, mellette ruhaneműt, pokrócot. Tiszabecsen felkészülten várták őket, az ottani önkéntes férfiak nagyon gyorsan kipakolták az autót, a nők pedig azonnal elkezdték az adomány osztályozását, szétválogatását, csomagolását. Bernadett találkozott menekültekkel is, hiszen ő is beállt az adományokat szétosztók közé. 

– Rettenetesen feszültek és elkeseredettek – mondta róluk. – A többségük nő, nagyon sokan kisgyerekkel, csecsemővel, önmagában azt is borzasztó hallani, ahogy megállás nélkül sírnak az apróságok. Helyben kevesen maradnak, a többségük azonnal utazik tovább ismerősökhöz, rokonokhoz. Budapest az egyik fő úti cél, de mennek tovább Lengyelországba, Olaszországba és Németországba is, hiszen ott már várják őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában