Ma van a Down-szindróma napja

2022.03.21. 10:18

A Down-szindróma világnapjához kapcsolódott a MOFE és partnerei Egerváron

Baráti találkozót várta szombaton együttműködő partnereit a Mozgássérültek és Fogyatékkal Élők Egyesülete Egerváron. Két sportklub a ZTE NKK női kosarasai és a Zala Police SE női labdarúgói találkoztak az egyesület közösségi házában. A csapatok felemás zoknit húzva csatlakoztak a Down-szindróma világnapjához.

Jóna István

Fotó: Jóna István

Erősíteni szerettük volna a kapcsolatot és jobban megismerni egymást a klubokkal, hogy ne csak az adományozás időszakában találkozzunk, hanem és ennek a legjobb módja, ha közös kötetlen programon is- tájékoztatott Tóth Ágnes az egyesület elnöke. 

 

Fotó: Jóna István

 

Az egyesület tagjai közös fánksütésre invitálták a csapatokat. A dagasztástól, a szaggatásig, a fánk kisütésétől a porcukrozásig minden folyamatból kivették a részüket a lányok. Többen most készítettek először fánkot, míg voltak, akik gyermekként nagymamájuknak már segédkeztek a finomság elkészítésében. A szalagos fánk mellé házi készítésű lekvár is került az asztalra. 

 

A közös sütés mellett a csapatok egy közös képre összeálltak, hogy az összetartozás jelképének számító felemás zokniban csatlakozzanak a március 21-i Down-szindróma világnapjához. 

Fotó: Jóna István

Az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet. A Down-szindrómásoknak a 21-es kromoszómája triplázódik, tehát kettő helyett három van nekik. Mivel a kromoszóma alakja egy zoknihoz hasonlít, ezért világszerte az emberek ezen a napon feltűnő felemás zoknit vesznek fel, ezzel mutatják ki, hogy elfogadják és támogatják a fogyatékkal élőket- ad tájékoztatást a világnapról a Down Alapítvány holnapja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában