"Amiben tudunk, segítünk"

2022.02.25. 17:07

Zalaegerszegen több száz ukrán állampolgár tartózkodik - a háború kapcsán adott ki tájékoztatást Balaicz Zoltán

Zalaegerszeg polgármestere pénteken posztolt a háború kapcsán Facebook oldalán. A posztot változtatás nélkül közöljük!

zaol.hu

Forrás: ZH

"Kedves Zalaegerszegiek!

 

Amikor 2014-ben szülővárosom polgármesterévé választottak, nem gondoltam, hogy néhány évvel később alapjaiban változik meg, alakul át az a világ, amelyben élünk. Előbb 2020-ban megjelent a koronavírus világjárvány és a helyi járványvédelmi bizottság vezetőjeként kellett koordinálnom a helyi védelmi intézkedéseket (melyek sikeresek voltak és nagyon büszke voltam/vagyok a zalaegerszegiekre, a helyiek összefogására), most pedig a szomszédos ország helyzete, az ukrajnai háború, illetve annak bennünket is érintő vonatkozásai miatt kell információkat megosztanom.

 

Zalaegerszegnek Ukrajnában két testvérvárosa van. Csütörtökön reggel egyeztettem a kárpátaljai, fele részben magyarok által lakott Beregszász polgármesterével, Babják Zoltánnal és jeleztem neki, hogy figyelemmel kísérjük az eseményeket, ha pedig van, amiben tudunk segíteni és át lehet juttatni a határon (élelmiszer, egészségügyi doboz, gyógyszer, takaró, ruha, bármi), akkor jelezze nekünk. (Háttérinformáció: Beregszász 2007 óta testvérvárosunk, idén lesz a hivatalos kapcsolat 15 éves évfordulója.)

 

Másik testvérvárosunk, Herszon polgármesterével sajnos nem tudtam kapcsolatot létesíteni, a front a város mellett húzódik. Természetesen amennyiben a későbbiekben bármilyen lehetőség lenne a fenti humanitárius segítséget hozzájuk is eljuttatni, készen állunk rá. (Háttérinformáció: Herszon 1986 óta testvérvárosunk, tavaly emlékeztünk a hivatalos kapcsolat 35 éves évfordulójára. A szerződés aláírásához kapcsolódva a landorhegyi városrész lakótelepe Herszon nevét vette fel, a Városi Művelődési Központ előtt pedig felavatták Tarasz Sevcsenko ukrán költő szobrát, Zalaegerszeg cserébe Petőfi Sándor szobrot adományozott Herszonnak.)

 

Kérem, hogy egyelőre senki ne kezdjen el kontrollálatlanul élelmiszert és segélycsomagokat gyűjteni, vagy felajánlani, hiszen egyrészt tájékozódnunk kell, hogy valójában mire lenne szükségük az ott élőknek, másrészt egyelőre kérdéses a határon való átjuttatás, illetve az Ukrajnán belüli célba juttatás. Ezeket a kérdéseket tisztázni fogjuk és jelentkezek, ha van konkrét információ.

 

 

Csütörtök este 10 órakor életbe lépett az a kormányrendelet, melynek értelmében ideiglenes védelmet kapnak Magyarországon az Ukrajnából a háború elől menekülő ukrán, valamint az Ukrajnában jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok. Közben az ukrán kormány elrendelte az általános mozgósítást, első körben a harci tapasztalattal már rendelkező 41 év alattiakat sorozzák be. A rendelet szerint azonban a 18 és 60 év közötti ukrán állampolgárok nem hagyhatják el az ország területét.

 

Zalaegerszegen jelenleg több száz ukrán állampolgár, köztük kárpátaljai magyar tartózkodik, legnagyobb részük helyi gyárakkal rendelkező multinacionális vállalatok munkavállalója. Néhányan közülük a napokban visszamentek Ukrajnába. Tegnap és ma egyeztettem az érintett cégek képviselőivel. A városunkban élő és dolgozó ukrán állampolgárok és kárpátaljai magyarok jelezték, hogy rendkívül aggódnak a családtagjaikért (gyermekek, férj/feleség, szülők). Együttérzésemet fejeztem ki és felajánlottam hogy ha van valami, amiben segíthetünk, állunk rendelkezésre.

 

Ami a kialakult helyzetet illeti: Magyarország közvetlen szomszédságában sajnos a legrosszabb forgatókönyv következett be: egy háború, amelyet még a legnagyobb országok diplomáciai erőfeszítései sem tudtak megakadályozni. Magyarország Kormányának nyilatkozata alapján most az a legfontosabb, hogy a magyar emberek biztonságát garantáljuk. Aggódunk Ukrajnáért, kiállunk Ukrajna területi integritása mellett. A háború nem megoldás. Alapvető érdekünk, hogy Magyarország kimaradjon a háborús konfliktusból. Magyarország nem küldhet katonákat és fegyvereket Ukrajna területére. Magyarország az Európai Unió és a NATO tagjaként támogatja a béke helyreállítására irányuló közös erőfeszítéseket. A Magyar Honvédség felkészült a határvédelmi és humanitárius segítségnyújtási feladatokra."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában