Csendes gyilkos

2022.02.16. 15:00

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság: a szénmonoxid-mérgezés megelőzhető!

Néhány nappal ezelőtt, az éjszakai órákban érkezett jelzés a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére, miszerint egy Orsolya téri családi házban megszólalt a szén-monoxid-érzékelő Zalaegerszegen.

KATVÉD

Forrás: Illusztráció: ZH Archívum

A város hivatásos tűzoltóinak kiérkezése előtt a tulajdonos – nagyon helyesen – azonnal ablakot nyitott és kiszellőztetett. Az érzékelő a fürdőszobában működő gázkazán közelében hívta fel a figyelmet a bajra. A tűzoltók az eredeti állapot visszaállítása után több mérést is végeztek, melyek során igazolták a mérgező gáz jelenlétét.

 

Ez a konkrét eset is rávilágít arra, hogy mennyire fontos, hogy rendelkezzünk szén-monoxid-érzékelővel. Ez az életmentő eszköz ugyanis idejekorán, hangos akusztikus jellel hívja fel a problémára a figyelmet, akkor, amikor még cselekedni lehet. Azokban az ingatlanokban, ahol van szén-monoxid-érzékelő, ott nagyobb biztonságban van az emberi élet, ezért a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is azt kéri a lakosoktól, hogy szerezzenek be egyet, vagy akár többet is az életmentő készülékből. Pár ezer forintért már biztonságban tudhatjuk magunkat! 

 

A fűtési szezonban általános jelenség, hogy emelkedik a szén-monoxiddal kapcsolatos riasztások száma. 

 

Köztudott, hogy 

  • a szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet.
  • a nem megfelelően működő kéményből az égéstermék visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből akár közvetlenül is juthat a lakótérbe.
  • a nyílt égésterű és kéménybe nem kötött, valamint a nyílt égésterű és kéménybe kötött gázkészülékek működésük során a helyiség levegőjét használják.
  • e készülékek számára működésük időtartama alatt folyamatosan biztosítani kell az égéshez szükséges levegő utánpótlását, ami a modern, fokozott légzárású nyílászárók esetén csak megfelelően kiszámított méretű, le nem zárt szellőztetőfelülettel oldható meg. Erről azonban nagyon sokan megfeledkeznek, így sodorva veszélybe magukat!
  • nem elég csak szellőztetni, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba, ajtókba.
  • a szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni!
  • a házi kedvencünk sem jelzi előre számunkra a mérgező gáz jelenlétét a lakásban!
  • bármelyik készülékünk meghibásodhat, ha új, ha régi!
  • amellett, hogy beszerzünk egy életmentő készüléket, évente legalább egyszer, de ha szükségét érezzük, inkább többször vizsgáltassuk meg berendezéseinket szakemberrel!

 

Baj esetén azonnal hívni kell a 112-es segélyhívó számot és kérni kell a tűzoltók segítségét! Aki bizonytalan a készülékek vásárlását illetően, annak a katasztrófavédelem segít, hiszen a bevizsgált, jó minőségű szén-monoxid-érzékelők listája a katasztrófavédelem honlapján itt található. 

 

Forrás: Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában