Pályázati segítséggel

2022.02.11. 12:00

Már a program folytatását is tervezik Szentgyörgyvölgyön

A temetői fejlesztések harmadik üteme is befejeződött az Őrség kapujának nevezett településen. Télen új utcafronti kerítést építettek ki, valamint a temetőkaput is lecserélték.

Gyuricza Ferenc

Varga Zsuzsanna az új temetőkapunál

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A munkálatok mintegy ötmillió forintba kerültek, a költségeket Magyar falu programban nyert támogatásból biztosította az önkormányzat. A 450 lakost számláló település polgármestere, Varga Zsuzsanna elmondta: a fejlesztések egymásra épülnek, s már a következő ütemre is benyújtották pályázatukat. 

 

 

– Az első fázisban a ravatalozót újíttattuk fel, ennek fedezetét az az állami támogatás jelentette, amit az adósságkonszolidációra nem szoruló önkormányzatok kaptak – magyarázta. – Második ütemként 2019-ben pályáztunk urnafal létesítésére a Magyar falu programhoz, majd 2021-ben ugyancsak ide a kerítés és bejárati kapu cseréjének támogatására nyújtottuk be igényünket. 

 

 

A polgármester hozzátette: az elnyert közel ötmillió forint tette lehetővé, hogy az utca­fronti rész dróthálóját korszerű és esztétikus kerítéselemekre cseréljék le. Betontalapzatot is építettek, hogy megakadályozzák a kisebb vadak bejutását a temetőbe, és a fűnyírás is egyszerűbb közvetlenül kerítés mellett. A régi, fából készült kaput pedig visszafogott díszítésű, kovácsoltvas utánzatú bejárati kapu váltotta ki. 

 

 

– Szentgyörgyvölgynek nagy alapterületű a temetője, több mint egy hektár – folytatta. – Emiatt az utcafronti rész is körülbelül kétszáz méter hosszú. Az onnan lekerült dróthálót az oldalsó és hátsó részen használjuk fel, a legrosszabb állapotú szakaszokat javítjuk ki vele, ahol már a nagyobb testű vadak is bejártak a temetőbe. 

 

 

A program folytatását is tervezik a településen, negyedik fázisként a ravatalozó és az urnafal közötti területet kívánja az önkormányzat leburkoltatni, ennek érdekében szintén pályázatot nyújtanak be. Utóbbi program a temetői sétányok szegélyezését is magába foglalná. Emellett növénytelepítésre is sor kerül – az országfásítási programban kapott fák egy részét ültetnék el a temetőben –, továbbá az önkormányzat saját pénzéből a temetői parkoló felújítását tervezik még a községben, utóbbi tereprendezési munkákat, illetve kavicsozást foglal magába. 

 

Varga Zsuzsanna az új temetőkapunál 

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az első fázist állami támogatásból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában