Magyar falu program

2022.02.01. 09:00

Eszközöket szerzett be Csatár, hogy rendben tartsák a falut

A Magyar falu programhoz (MFP) benyújtott sikeres pályázat révén gyarapodott Csatár az önkormányzathoz tartozó területek rendben tartásához szükséges kommunális eszközökkel, munkagépekkel, amelyeket szombaton adtak át rendeltetésüknek.

ZH

Vigh László országgyűlési képviselő, Bangó János alpolgármester, dr. Ürmösiné Kőműves Eleonóra jegyző és Péntek Gabriella polgármester az új eszközökkel Fotó: Katona Tibor

Péntek Gabriella polgármester lapunknak elmondta, a tavaly elnyert 2 millió forintos pályázati összegből fűnyíró traktort, egy kézi fűnyírót, egy magassági motoros ágvágót és egy aggregátort állítanak munkába, hogy rendben tartsák a mintegy hathektárnyi önkormányzati területet. Az eszközök a már elhasználódott kommunális gépek helyét veszik át. Az önkormányzati területek karbantartása azért is fontos, mondta a polgármester, mert így példát mutatnak a gazdáknak, magánportáknak, hiszen csak közös munka eredménye lehet a rendezett falukép. 

 

Az átadáson jelen volt Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, aki a három éve indított, de már tíz évre kiterjesztett Magyar falu program eddigi eredményeiről és a terveiről is szólt. A zalai települések számos fejlesztési elképzeléssel rendelkeznek, ehhez már elindult a 2022-es pályázati intervallum, melynek keretében a képviselő azt szeretné elérni, hogy minden község legalább egy megvalósítandó fejlesztése finanszírozható legyen. A falvak elsősorban a közintézményeik, oktatási-nevelési, orvosi épületeik energetikai korszerűsítését, a bel- és külterületi utak, a községbeli járdák felújítását szeretnék megoldani. 

 

Több pályázati forma létezik, az útfelújítások esetén más források is igénybe vehetők. Természetesen az utak állapota miatt az útfelújítás szinte mindenütt prio­ritást élvez, ehhez egy-egy speciális esetben egyéb állami források is jó eséllyel érhetők el, hangsúlyozta Vigh ­László. Példaként említette Nova, Dobronak és Kispáli útfejlesztését, amelyre a Magyar Közút Zrt. és a vidékfejlesztési alapok adtak lehetőséget. A képviselő szólt arról is, hogy a következő ciklusban a zalai falvak szennyvízhálózatát is szeretnék teljessé tenni, van, ahol már csak egy-egy falu maradt ki a társulási rácsatlakozásból, erre a következő időszakban sor kerül. 

 

Vigh László országgyűlési képviselő, Bangó János alpolgármester, dr. Ürmösiné Kőműves Eleonóra jegyző és Péntek Gabriella polgármester az új eszközökkel 

Fotó: Katona Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában