Frissen Zalából

2022.01.10. 06:50

Zalában a tanárok döntő többsége oltott

A közoktatásban dolgozó pedagógusokat arra kérték, 2021. december 31-ig vegyék fel kötelező jelleggel a koronavírus elleni oltások valamelyikét, mivel ez foglalkoztatási feltétel januártól. Lapunk tájékoztatást kért a zalai tankerületektől és a szakképzési centrumoktól, hogy az iskolákban a tantestületek oltottságára vonatkozó rendelkezések határidejének lejárta után milyen helyzet alakult ki.

Arany Horváth Zsuzsa, Benedek Bálint

A határidő 2022. január 2. volt az oktatási intézmények foglalkoztatottainak az oltakozásra

Fotó: Shutterstock

Kérdeztük, rendben folyik-e az oktatás, van-e tanárhiány, hogyan alakultak a felmentések, igazolások, távozások, milyen az átoltottsági statisztika, hány munkavállalót érint a helyzet, közülük mennyien nem vették fel az oltást. A nem oltottaknak milyen dokumentumokat kell bemutatniuk, ha el akarják kerülni a beoltást? Milyen lehetőségeik vannak az állományban maradáshoz? A két zalai tankerület a Klebelsberg Központhoz irányította lapunkat, kérdéseinkre a központ stratégiai és kommunikációs főosztálya az Emberi Erőforrások Minisztériumának január 3-i közleményét ajánlotta a figyelmünkbe.

 

A minisztérium közleménye így szól: „A baloldal és szövetségeseik hergelése ellenére minden feladatellátási helyen újraindul az oktatás a téli szünetet követően. Eredményes az oltási kampány az állami fenntartású iskolákban: a 78 ezer pedagógus 94 százaléka már felvette az oltást, három százaléka szakorvosi ellenjavallattal, egy százaléka miniszteri mentesítéssel rendelkezik, további egy százalék van betegállományban, illetve vár mentesítési kérelme elbírálására, mely napokon belül lezárul. A pedagógusok fennmaradó egy százaléka az oltás felvételét követően térhet vissza az iskolába, kérjük és javasoljuk, hogy a tanulók védelme érdekében ők is éljenek a lehetőséggel.” 

 

A sajtóhíradások jelezték, január 6-ig 780 pedagógus kapott miniszteri engedélyt a munkavégzésre. 

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum arról tájékoztatta lapunkat: a fenntartásában működő kilenc szakképző intézmény oktatói testületi tagjai­nak 89 százaléka már a január 3-i munkakezdésre rendelkezett oltással. Az intézmények foglalkoztatottait fenntartói közreműködéssel a jogszabályoknak megfelelően már novembertől rendszeresen és többszörösen tájékoztatták a rendeletben előírt feltételekről, határidőkről (a legvégső határidő 2022. január 2. volt). Folyamatosan kérték az intézményektől az adatokat, figyelemmel kísérték a felkészülést az új helyzetre. 

 

– Megelégedettséggel vettük, hogy az intézmények igaz­gatói, valamint a kollégák nagy százalékban igazodtak a rendeletben előírtakhoz, hiszen az oltatlan oktatók közül többen felvették az első oltást, illetve a koronavírus-betegség miatt kialakult védettséget igazolta a családorvos, a foglalkozás-egészségügyi orvos vagy a szakorvos, így ők is elkezdték a munkát a héten – kaptuk a tájékoztatást Vizlendvai László főigazgatótól. – Húsz oktató az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) mi­niszteréhez benyújtott méltányossági kérelemmel élve határozati formában engedélyt kapott a munka folytatására. Így a kilenc szakképző intézmény oktatói közül csupán két százalék tölti január 3-tól a fizetés nélküli szabadságát, vagy más betegség miatt táppénzen van és nem dolgozik. A fizetés nélküli szabadság mindaddig van érvényben, amíg a rendelet is hatályban van, illetve ha az adott oktató a feltételeket teljesíti és igazolja a munkáltatónak. Ezt bármikor megteheti, úgy már másnap folytathatja munkáját. 

 

A ZSZC vezetése úgy látja, megfelelő idő állt rendelkezésre felkészülni az új helyzetre, az intézmények igazgatói, vezetősége, a munkaközösségek támogatásával a kieső oktatók óráit sikeresen elosztották, illetve határozott időre felvett új munkaerővel oldották meg a tanítási órák biztosítását. Mindegyik intézményben az oktatás rendben elindult és zajlik. Saját döntés alapján a tanárok 0,6 százaléka távozott a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum összes oktatói létszámából. 

– A nem oktatói munkakörben foglalkoztatottak számára is az említett rendelet a jogkövetés alapja, így az oltottság aránya, az oltás alóli mentesítés aránya, illetve a távozás mértéke az oktatói adatokkal nagyjából hasonló – jelezte a főigazgató. – A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum törekedett arra, hogy a jogszabályok betartása mellett egyrészt biztosítsa a zökkenőmentes oktatást, másrészt az általa foglalkoztatott munkavállalókat támogassa döntésük meghozatalában. 

Vizlendvai László

Forrás: Seres Péter / ZH Archívum

A közoktatással foglalkozó szakmai oldalakon olvasható, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar pontos országos statisztika hiányában becslésre hagyatkozik, a most emiatt hiányzó pedagógusok számát néhány ezerre teszi. 

A Nagykanizsai Szakképzési Centrum főigazgatója, Anda Zoltán elmondta: a Cserháti-, Thúry- és a Zsigmondy-technikumban 173 aktív oktatót foglalkoztatnak, akik közül január 3-ig tíz olyan pedagógus volt, aki nem vette fel az oltást. Az Emmihez méltányossági kérelmet nyújthattak be azok az oltatlan pedagógusok, akik orvosi szakvéleménnyel vagy egyéb módon (hiteles ellen­anyagteszt-vizsgálat eredményével, Covid-fertőzésről szóló igazolással) bizonyítani tudták, okkal nem vállalták a kötelező Covid-oltást. Volt, aki már meg is kapta az egyedi engedélyt, de többen még várják a választ. 

Bene Csaba

Forrás: Szakony Attila / ZH archívum

– A január 6-i adatok szerint nyolc tanár van fizetés nélküli szabadságon – folytatta Anda Zoltán. – A jogszabály szerint ha legalább egy évig fennáll a veszélyhelyzet – azaz a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályban marad –, és ez idő alatt az oktató nem veszi fel az oltást, akkor a jogviszonyát a munkáltató felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal megszüntetheti. A fizetés nélküli szabadságról a dolgozó abban a pillanatban visszatérhet, amint igazolja az oltás felvételét, vagy orvosi igazolást bemutat. A nyolc fő százalékosan nem tűnik soknak, de egyetlen tanár távolléte is okoz némi zavart a rendszerben, ráadásul a nyolcból három személy egy olyan szakmai munkaközösség tagja, ahol öten vannak. Ez olyan speciális terület, ahol a kiesők pótlása rendkívül nehéz. Az adott intézményvezetővel azon dolgozunk, hogy a szakmai oktatás színvonalát tartva a problémát orvosoljuk. 

 

Anda Zoltán

Forrás: Szakony Attila / ZH archívum

A centrum kancellárja, Bene Csaba a százfős technikai dolgozói létszámról beszélt, a száz fő közül 19 nem vette fel az oltást az adott határidőre, de azóta többen megtették ezt. Mások a megjelölt határidőig beadták a méltányossági kérelmet, az elbírálás folyamatos. Néhányan viszont hajthatatlanok, nem kérik a vakcinát. 

– A fizetés nélküli szabadságon lévők pótlását jelenleg helyettesítéssel oldjuk meg, és keresünk új munkavállalókat, akiket határozott időre tudunk alkalmazni – tette hozzá. – Az utóbbi időben tapasztaltunk olyat, hogy az eddig oltás­ellenesnek vélt munkatársunk jelezte, felvette a vakcinát. Ebben az esetben azonnal megszüntetjük a fizetés nélküli szabadságot, s dolgozhat tovább a munkavállaló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában