Frissen Zalából

2022.01.16. 14:00

Új szálláshely-minősítési rendszert vezetnek be a magyar turizmusban

A magyar turizmus megújul, s ennek jegyében az a cél, hogy a szolgáltatások 21. századi, egységes minőséget képviseljenek, és erről a vendégek megbízható, ellenőrzött információt kapjanak. Ezt szolgálja az új szálláshely-minősítési rendszer.

Péter B. Árpád

A hotelek és panziók után a többi szálláshelynek ebben az évben kell regisztrálnia. A cél, hogy a vendégek egyértelmű információt kapjanak

Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A szálláshely-szolgáltatásról szóló jogszabályok alapján az eddigi, csak a szállodákra és panziókra vonatkozó, önkéntes igénylésen alapuló védjegyrendszert kötelező érvényű, a kereskedelmi- és a magánszálláshelyekre egyaránt kiterjedő, egységes nemzeti minősítő eljárás váltja fel, amelynek célja, hogy a külföldi és a belföldi vendégek egyértelmű információt kapjanak a hét szálláshelytípusban működő mintegy 42 ezer szolgáltatóról – fogalmaz a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület. 


A szállodák és a panziók által korábban megszerzett védjegyek érvényessége nem változik, a kötelező minősítés bevezetése pedig fokozatosan történik idén január 1-jétől. Az újonnan induló szálláshelyek működésének előfeltétele lesz a meghatározott fokozatnak való, ellenőrzött és igazolt megfelelés. Ez 1–5 csillagos rendszer bevezetését és alkalmazását jelenti. 


A jövőben csak olyan szálláshely működhet Magyarországon, amely megfelel a minősítő szervezet által közzétett követelményeknek. A Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft. az illetékes szakmai szervezetekkel egyeztetett szabályok alapján, független szakértők közreműködésével végzi a minősítési eljárásokat. 


A szálláshely-szolgáltatóknak a jövőben is be kell jelenteniük a tevékenységüket a jegyzőnek, de ettől a procedúrától a minősítés elkülönül, illetve megelőzi azt, a tevékenység bejelentésének ugyanis kötelező melléklete lesz az erről szóló igazoló dokumentum. 


A Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft. azt is közölte: a szállodákra vonatkozó szakmai kritériumok megegyeznek az Ausztria, Csehország, Hollandia, Magyarország, Németország, Svájc és Svédország szállodaszövetségeinek részvételével 2009 decemberében alapított Hotelstars Union elvárásaival. A Hotelstars Union 18 tagországában – amely mintegy 180 milliós piacot képvisel – több mint 28 ezer szálloda minősítése történik azonos elvek szerint 2010 óta. Ez összesen 247 feltétel teljesítésén alapul, és többek között a vendégek körében végzett felmérések alapján dolgozták ki, így megfelelnek a mai kor igényeinek, a látogatók elvárásai­nak. 


A panziókra vonatkozó követelményrendszert erre alapozva, a szükséges módosításokkal együtt dolgozták ki, a többi szálláshelytípusban (például a kempingeknél, üdülőháztelepeknél, közösségi és magánszálláshelyeknél) a minősítés követelményeit a szakmai szervezetekkel és a piaci szereplőkkel egyeztetve alkották meg. 


Amennyiben a szálloda vagy panzió már rendelkezik érvényes minősítéssel, azt igazolnia kell. 


Az új rend szerint a szükséges önértékelést követően 120 munkanapon belül számíthat az üzemeltető helyszíni ellenőrzésre. Újonnan létesítendő szálláshely esetében pedig a tulajdonos dönti el, mennyi idő alatt végzi el az önértékelést, s ettől számított 15 munkanapon belül számíthat vizsgálatra. 
A minősítési eljárás díjköteles, amely tartalmazza a helyszíni auditot, az esetleges pót­ellenőrzést, illetve a rendszer működtetésének költségeit, valamint a minőségi fokozatot tanúsító tábla előállításának költségét. Az első minősítés díját a magyar állam minden szálláshely esetében átvállalja. 


A nyilvántartásba vett hoteleknek, panzióknak december 31-ig kellett a rendszerben regisztrálniuk, az üdülőháztelepeknek, kempingeknek és közösségi szálláshelyeknek június 30-ig, a magánszálláshelyek pedig az év végéig tehetik ezt meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában