Frissen Zalából

2022.01.10. 10:00

Sok érdeklődő vett részt a botfai madárgyűrűzésen

Nagy lelkesedéssel, izgalmas tervekkel és sok érdeklődővel vágott bele az évindító madárgyűrűzésbe szombaton a Mindszenty Ifjúsági Ház természetvédő csapata.

Fincza Zsuzsa

A zöldikék közül is több mint egy tucat kapott szombaton azonosító gyűrűt Zalai Bélától, a madárkát Molnár Gábor engedhette a tenyeréből szabadon.

Fotó: Fincza Zsuzsa

A botfai Erdődy-Hüvös kastély épülete előtt berendezett főhadiszálláson ezúttal is Zalai Béla állandó ornitológusuk látta el gyűrűvel a hálóba akadt tollas teremtményeket. Az azonosítók számát, a lajstromba vétel helyét, idejét, a madarak jellemzőit Gecseg Veronika, a Mindszenty-iskola végzős diákja körmölte a füzetbe, ahonnét később beírták a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület illetékes szakosztálya internetes lajstromába, onnét pedig felkerült az európai madárgyűrűzési központ adatai közé. Veronika egyébként – dicsérték a madarászok – állandó önkéntese a csapatnak, már a madarak hálóból történő kibogozásában is hasznát veszik. 

 

– Ezúttal három helyszínen: a kastélyparkban, a sportpályánál a Válicka és környéke értékeit bemutató természetvédelmi sarokban, valamint egy madárbarát kertben üzemelő etető körül felállított hálókkal fogtuk madarakat, így nagyobb terület szárnyas állományáról kaptunk képet – magyarázta dr. Illyés Zoltán, az ifjúsági ház vezetője, aki állandó rádiókapcsolatban állt a hálóknál őrködő gyerkőcökkel, s időnként a résztvevők kis csapatával elgyalogoltak összegyűjteni a „zsákmányt”.

 

Ezúttal 12 fajta madárral ismerkedhettek meg az érdeklődők. A szombaton nyilvántartásba vett 64 szárnyas közül 3 madáron volt már gyűrű – az egyik széncinege 2019 szeptemberében a Válicka partján kapta az azonosító ékszerét. Amúgy is úgy tűnik, Botfa környékén széncinkéből röpköd a legtöbb: 25 társuk akadt ezúttal madarászkézre. Őket a 16 zöldike követte, a 12 kékcinege pedig a képzeletbeli dobozó 3. helyére szorult. Mezei verébből 3, fenyőpintyből 2 kapott gyűrűt, míg barátcinegéből, csízből, csuszkából, feketerigóból, fenyvescinegéből, meggyvágóból és tengelicből csak egyet-egyet fogtak.

 

– Reméljük, az idén újra a korábbi gyakorisággal szervezhetjük az erdei iskolákat, ahol a madárgyűrűzés is állandó program lesz – ráadásul tavasztól őszig a Válika-part nádasának vonuló madárvilágát is vizsgáljuk majd. Tervezzük, hogy Sziva Ferenc botfai születésű madarász tiszteletére túrát szervezünk – fogalmazott dr. lllyés Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában