A közös cél lehetőségeket teremt

2021.12.30. 11:30

Vigh László országgyűlési képviselővel Zalaegerszeg és térsége fejlesztéséről s a tervekről

Annak ellenére, hogy a pandémia megnehezítette az elmúlt időszakot, eredményes esztendőt zártunk idén is Zalaegerszeg és térsége fejlesztésében – ezt mondta lapunknak adott évértékelő- évzáró interjújában Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

ZH

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a családjával: feleségével, Magdolnával és gyermekeikkel, Lászlóval, Jázminnal, Alexandrával és Diánával

Forrás: ZH

- Nagy szerencsénk, hogy összetartó, egymást támogató csapat dolgozik térségünkben. Közösek a céljaink: mindez pedig sok lehetőséget teremt - bocsátotta előre a politikus. - Értéket képviselünk mindannyian: "zalai" miniszterünkkel, dr. Palkovics Lászlóval (Innovációs és Technológiai Minisztérium), dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott asszonnyal, dr. Pál Attilával, a megyei közgyűlés elnökével és Balaicz Zoltánnal, Zalaegerszeg polgármesterével. A munkamorálunk és az emberi értékekbe vetett hitünk nemcsak a térségben megvalósuló korszerűsítéseken látszik, hanem, mondhatni, az egész megye fejlődésén - szögezte le Vigh László. 

 

Az országgyűlési képviselő, miniszteri biztos szerint a legfontosabb feladat, hogy az embereknek munkát tudjanak adni. Úgy fogalmazott, "ha munka van, akkor minden van". 

 

Fókuszban a béremelés 

 

- A következő lépés pedig az, ha emelni tudjuk a béreket - folytatta a politikus. - Úgy látjuk, a versenyszférában, köztük az építőiparban és a mezőgazdaságban jól alakulnak a bérek. Szeretnénk viszont, ha mindenki megfelelő fizetést kapna. Ezért is tartom fontosnak és eredményes kormányzati lépésnek a minimálbér 200 ezer forintra emelt összegét. 

 

Vigh László hozzátette: az élet minden területére kiterjedő fejlesztésekre törekszenek. Jelen helyzetben, a koronavírus-járvány miatt, az egészségügy kiemelten fontos. Rendkívüli terhelés sújtja a kórházi dolgozókat a pandémia miatt. A kormány a védőoltásra és az egészségügyi ellátás biztosítására sok figyelmet és finanszírozást fordít, azért is, hogy ne kelljen megállítani - bezárni - a vírus miatt az országot. 

 

Jelentős beruházások

 

- A korábbi korlátozások mellett sem állt meg a gazdaság - folytatta. - Nemcsak országos szinten, hanem Zalaegerszegen és a térségben is jelentős fejlesztések valósultak meg, illetve jelenleg is több modernizáció van folyamatban. 2017-ben kezdődött a 45 milliárd forintból létesítendő járműipari tesztpálya kivitelezése. Mára már mondhatjuk, hogy elkészült és élettel telt meg a létesítmény: 2022 márciusában avatjuk fel. Szintén kiemelném az M76-os gyorsforgalmi út építését, 170 milliárd forintból. Mint ismeretes: a készülő autóút az M7-es autópályát köti majd össze - sármelléki repteret érintve - Zalaegerszeggel. Jól halad a kivitelezés: már átadtuk az első 6,5 kilométeres szakaszt. Az útépítés folytatása három szakaszban valósul meg. Jelentős fejlesztés a térség életében a magyar állam és a német Reinmetall közös beruházásaként megvalósuló, Lynx gyalogsági harcjárművek gyártására, fejlesztésére alapított vegyesvállalat és üzem, valamint tesztkörnyezet. Jól halad a mintegy 2,5 hektáros csarnok építése, amely nagyjából 2022 nyarára elkészül. Kiemelkedő fejlesztésnek tekinthetjük a Metrans által - a kapcsolódó beruházásokkal együtt - 33 milliárd forintból kialakítandó közúti, vasúti terminál és logisztikai központ építését is, amely közvetve és közvetlenül összesen mintegy 500 embernek ad majd munkát. Az andráshidai városrész határában létesülő Dronemotive drónkutatási és fejlesztési kompetenciaközpont, amely egyetemi és céges kutató-fejlesztő bázis lesz, szintén jelentős beruházás - összegezte Vigh László. 

 

Forrás: archív

 

A politikus kiemelte továbbá a 9,5 milliárd forintból épülő zalaegerszegi városi uszodakomplexumot. A Modern városok program keretében megvalósuló korszerűsítés keretében többek közt fedett uszoda, tanuszoda és városi strand épül. A tervek szerint januárban már a létesítmény próbaüzemét tartják majd. 

 

Vigh László beszélt az - ugyancsak az említett program jóvoltából - felújított Göcseji Múzeum kivitelezéséről is, amely 1,3 milliárd forintos finanszírozásból, valamint a kormányzat 550 millió forint hozzájárulásából újult meg. 

 

A múzeum új szárnyaként 8,3 milliárd forintból épülő Mindszentyneum, amely Mindszenty József egykori apátplébános zalaegerszegi életének mementója és a kommunista diktatúra által üldözött keresztényeknek is emléket állít, szintén a terveknek megfelelően épül és tavaszra készül el. 

 

Ugyancsak a Modern városok program keretében hazai és uniós forrásból létrejövő alsóerdei sport- és szabadidőközpont kivitelezése idén gyakorlatilag befejeződött, jövő tavasszal, 2022-ben adják át a lakosságnak. 

 

Útfelújítások városszerte

 

- Szeretném kiemelni a városban megvalósuló, hatalmas volumenű útfelújításokat is - folytatta Vigh László. - Az elmúlt száz évben nem költöttünk ennyi pénzt az utak rendbetételére, mint jelen ciklusom során. Közel 900 út, járda és parkoló található Zalaegerszegen, amelyből 90-et újítunk fel, mintegy 15 milliárd forintból. Lehet, hogy sokaknak ez kevésnek tűnik, de jelen esetben nem szimpla útrekonstrukciókról van szó. A teljes közműhálózatot is kicseréljük a felújítások során - közölte a politikus. 

 

A 76-os 2x2 sávos szakasza Zalaegerszeg határában. Az M76-oshoz csatlakozik majd

Forrás: ZH-Archívum

 

Épül-szépül Lenti is

 

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta: nemcsak Zalaegerszegen, hanem a térség más részein, köztük Lentiben is jelentős fejlesztések valósultak meg, illetve kezdődtek idén. Kiemelte többek közt, hogy a fedett fürdőben hamarosan végéhez ér egy jelentős korszerűsítés. 2,4 milliárd forintból új épület, illetve épületegységek kialakítása és átalakítása valósul meg. A geotermikus energia hasznosítása révén környezettudatos és energiahatékony fűtési rendszer látja el Lenti kilenc közintézményét. A másfél kilométer mélyről felvett 68 fokos víz felhasználása - a már említett előnyök mellett - jelentős, 20 százalékos költségmegtakarítást is jelent majd az épületek fűtése tekintetében. 

 

Az egymilliárd forint értékű, már elkészült beruházás mellett egy másik, szintén nagy volumenű fejlesztés pedig még folyamatban van a városban. A Vörösmarty Mihály Általános Iskola konyhája újul meg - kiszolgálóhelyiségekkel és étkezővel együtt - 200 millió forintból, január végéig. 

 

Szintén kimagasló beruházás a mintegy 1,4 milliárd forint támogatásból épülő sportcsarnok, amit tavasszal szeretnének átadni. A munka rendben halad, jelenleg mintegy 90 százalékos készültségi szinten áll az épület. 

 

A Lentiben lévő Creaton South-East Europe Kft. pedig 2021 őszén komplex fejlesztést hajtott végre összesen 1,17 milliárd forint értékben, amihez a magyar kormány 282 millió forintos vissza nem térítendő támogatást biztosít. A beruházással 222 munkahely vált betonbiztossá, emellett a gyár termelési kapacitása is megnőtt. 

 

A 2021 tavaszán elkezdett zöld város projekt egymilliárd forintos támogatásából fenntartható és igényes közterületi zónák és jól használható zöldfelületek kialakítása valósul meg Lentiben, melyek megteremtik a pihenés, a sport és az aktív kikapcsolódás lehetőségét, összeköttetést alkotnak a városközponttal. A Kossuth úton kortárs közpark létesült, folyamatban van mintegy 600 méter hosszú szakaszon a fejlesztési területeket összekötő utak, járdák rendezése, közművek cseréje, új parkolóhelyek kiépítése. A projekt a fürdő melletti sétány, valamint a termálvízcsatorna és környékének rendezését is tartalmazza. 

 

Zalalövői eredmények 

 

A térség másik meghatározó városa, Zalalövő is jelentős fejlesztéseket tudhat magáénak, szögezte le Vigh László. 

 

A TOP-programnak köszönhetően elkezdődött a csapadékvíz- elvezető rendszer kiépítése, amelyre már régóta nagy szükség volt. A település központi tengelyében 148 millió forintból öt beavatkozási ponton, 2585 méter hosszúságban valósulhat meg a rendszer fejlesztése. 

 

A közvilágítás rekonstrukciója terén is érdemi fejlesztések történtek Zalalövőn. 2021 januárjában kezdődött el a régi lámpatestek cseréje a városban nagyobb fényerejű, de kisebb áramfelvételt igénylő LED-es technológiájú izzókra. Megújult a rendőrőrs épülete, továbbá a Zalamenti és Őrségi Szociális Alapszolgáltatási Intézmény Kossuth úti, központi létesítménye is. 

 

Korszerűsödik a vidék

 

 - A Magyar falu program terén is jelentős eredményekkel büszkélkedhetünk - mondta Vigh László. - A választókörzetemhez tartozó 73 község szinte mindegyikében történt kisebb vagy nagyobb fejlesztés. A Magyar falu program a kormányzat legsikeresebb vidékfejlesztési mérföldköve és idén a korábbinál többet fordított rá a kormányzat, célkitűzése, hogy a falvakban tíz év alatt minden utat, járdát és közintézményt felújítsunk. Kiválóan haladunk ezzel is - emelte ki a politikus. 

 

Vigh László a térségéhez tartozó településekkel folyamatosan tartja a kapcsolatot, mi több, rendszeresen el is látogat a községekbe, előfordul, hogy kerékpárral. Évente mintegy 400 rendezvényen vesz részt, ezek nagy részét kisebb településeken tartják. 

 

Fókuszban a családok

 

- Az országgyűlési képviselő feladata, hogy azt tartsa szem előtt, mit lehet, mit tud tenni az emberek mindennapjainak és életkörülményeinek jobbításáért - fogalmazott a politikus. - A családokért dolgozunk, számunkra ők a legfontosabbak. A jövőben is megteszek mindent, hogy a térség, a megye - és az ország - fejlődjön. Mindig van megoldásra váró feladat, a munkát sosem tekinthetjük befejezettnek. Régi vágyunk, hogy a településeink a nyugat-európai települések fejlettségi színvonalára érjenek. De ehhez még sok teendőnk van. 2022 tavaszán kerül sor a választásra. Szeretném, ha az emberek látnák és értékelnék azt a munkát, amit elkezdtünk és amit teszünk a mindennapokban. A választópolgárok bizalmára a jövőben is szükségünk van, hogy folytathassuk az ország fejlesztését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában