Frissen Zalából

2021.12.28. 14:00

Segítség azoknak, akik „nem pont olyan” karácsonyi ajándékra vágytak

Bármennyire is ismerjük szeretteinket, s ennek fényében választunk karácsonyi ajándékot számukra, előfordul, hogy mégsem vagyunk gondolatolvasók.

Arany-Horváth Zsuzsanna, Benedek Bálint, Korosa Titanilla

Csányi Csilla: Pénzt nem adunk vissza, de a levásárlási lehetőséget biztosítjuk Fotó: Szakony Attila

Mert akad kedves tárgy, amelyből már van nekik, vagy épp nem találtuk el a méretet, színt. Ilyenkor válik szükségessé az ajándékcsere, amire szerencsére van mód. Összeállításunkban ennek módozatairól, szabályairól, gyakorlatáról olvashatnak.

 

Nagykanizsán egy belvárosi női divatáruüzlet tulajdonosa, Csányi Csilla arra számít, hogy a következő napokban a vásárlók egymásnak adják majd a kilincset. Az ünnep előtt igyekeztek a törzsvásárlóikra jobban odafigyelni, hogy jól döntsenek az ajándék megtervezésénél. Ennek ellenére jellemző, hogy a férfiak választása félrecsúszik, például egy olyan ruha mellett határoznak, melyből van már egy hasonló a párjuk szekrényében. Vagy épp a fazon, a szín nem megfelelő, illetve a méretben mutatkozik némi eltérés.

 

- Természetesen az előző évekhez hasonlóan visszacseréljük a nem megfelelő darabot - mondta a tulajdonos. - Kizárólag olyan terméket veszünk vissza, amely teljesen ép, sérülésmentes, címkével ellátott, és maximum egyszer próbálta fel a megajándékozott. Ezenkívül fontos, hogy a vásárlást igazoló nyugtát minden esetben hozni kell. Készpénzt nem adunk vissza, kizárólag a levásárlás lehetőségét biztosítjuk.

 

- Ha az illető épp nem talál olyan árut, amelyik a tetszésének megfelelő, akkor általában vásárlási utalványt ajánlunk fel, melyet később is levásárolhat- folytatta Csányi Csilla. -Akár a ruhanemű helyett táskát, kiegészítőt, sőt cipőt is választhat. És a csere lehetőségével az év végig, december 31-ig várjuk az ügyfeleinket.

 

Rohamléptekben terjed az olvasás elektronikus lehetősége, de a nyomtatott könyv ajándékként valószínűleg még sokáig nem megy ki a divatból. Ám éppenséggel a könyvmoly rokonnal, baráttal kapcsolatban fokozott a veszély arra nézvést, hogy korábban már megvásárolta a szóban forgó köteteket. Erre az esetre találták ki az ajándékutalványt, illetve plasztikkártyát, utóbbira nagyobb összeg is feltölthető.

 

 

A Zalaegerszegen is elérhető Líra-könyvesbolthálózathoz tartozó üzletben karácsony előtt például több mint 500 ezer forint értékben vásároltak utalványt és kártyát, ami jelentős emelkedés az előző évekhez képest. Tegnap ottjártunkkor már akadt is vásárló, aki utalvány birtokában böngészte a kínálatot. Mint megtudtuk, nyugta ellenében a cserére itt is mód van, sőt, a decemberben vásárolt köteteket a szokásos szabályok mellett egészen január végéig kicserélhetik azonos értékben az olvasó vásárlók.

A Líra-hálózatban január végéig van mód az olvasnivaló cseréjére Fotó: Pezzetta Umberto

A karácsonyi speciális időszakon kívül egyébként kormányrendelettel kereskedelmi hatáskörbe utaltan nyolc nap az irányadó a könyvcsere gyakorlatában is. A könyvesboltok - köztük a több mint hetven bolttal rendelkező, magyar tulajdonú Líra hálózata is - az online áruházaikban már e-könyv vásárlására is lehetőséget adnak, ami azoknak kínál lehetőséget, akik esetleg épp elektronikus olvasóeszközt kaptak idén karácsonykor ajándékba. A könyvek esetében népszerű ajándékkártya általában a feltöltéstől számított 12 hónapig érvényes, erre érdemes odafigyelniük a megajándékozottaknak. Előnye, hogy a bolthálózatok bármelyik tagjában levásárolható.

 

Lentiben, a Lantos Műszaki Áruházban Tüske Milán elmondta, hogy kevésbé jellemző már az ajándékok cseréje.

 

- Természetesen van erre mód, de lényegesen kevesebben keresnek emiatt minket, mint néhány éve - említette. - Ritka a minőségi reklamáció, inkább előfordul, hogy valaki két ugyanolyan eszközt kapott, az egyiket visszahozza, és az áráért választ valamit. Tüske Milán elmondta: januártól változtak a kötelező garancia szabályai, sok esetben nőtt a kötelező jótállás időtartama. Eszerint 10 ezertől 100 ezer forintig egy év, 250 ezerig két év, e felett pedig három év a garancia. Arról is beszélt, hogy a terméket a csomagolás nélkül is kicserélik, hiszen nem életszerű elvárás, hogy a fogyasztó őrizgesse a termék dobozát. De ha mégis ezzel együtt viszik vissza az üzletbe a cserélni kívánt eszközt, azzal megkönnyítik a munkatársak dolgát.

A jótállási jegy megléte a csere feltétele – mutatja Lentiben Tüske Milán Fotó: Korosa Titanilla

- Kitöltött jótállási jegy, blokk és nyugtakísérő nélkül viszont nem tudunk cserélni, vagyis ezeket mindenképpen őrizzék meg - hívta fel a figyelmet Tüske Milán, aki arról is beszélt, hogy bár egyre inkább hódít az online vásárlás, sokan még mindig szeretnek bemenni egy üzletbe, kikérni az eladók véleményét egy-egy termékről, mert az internetes oldalakon gyakoriak a "megrendelt, részrehajló" vélemények. Illetve a boltban meg is lehet fogni a portékát, ami segít a választásban.

 

- Mobiltelefonok, táblagépek esetén vásárolnak inkább online, de a háztartási gépekért jobbára betérnek a szaküzletbe a vásárlók. Az idei karácsonyi vásárlás során a mobileszközök népszerűek voltak, de egyre kevésbé van slágertermék karácsonykor: vittek televíziót, okoseszközöket, mosógépet, hűtőszekrényt, szendvicssütőt, álló porszívót, illetve népszerű volt a meleg levegős fritőz is - zárta Tüske Milán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában