Frissen Zalából

2021.12.11. 13:07

MONTÁZS projekt januártól is – szakmai segítség a fogyatékkal élőknek

2022. január elsejétől átkerül az emberi erőforrások minisztere által kijelölt család- és gyermekjóléti központokhoz a MONTÁZS elnevezésű fogyatékosügyi tanácsadás. A 2017-ben indult projektet eddig a Szociálpolitikai Innovációs Közhasznú Nonprofit Kft. működtette uniós támogatásból, melynek célja, hogy javítsa a fogyatékkal élők életminőségét, önálló életvezetési képességét, valamint a társadalmi elfogadást.

Mozsár Eszter

Népszerű és szükséges a fogyatékosságügyi tanácsadás

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A projekt célkitűzése alapján az elmúlt időszakban fogyatékosságügyi tanácsadó hálózatot hoztak létre, emellett augmentatív, alternatív és kommunikácó (AAK)-módszertani központokat nyitottak, elérhetővé tették a régiókban a logopédiai ellátást, valamint az autisták ellátását segítő szolgáltató hálózatot működtettek. A közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférést segítő fogyatékosságügyi tanácsadói hálózat a projekt után is elérhető lesz – áll a sajtóközleményben.

A MONTÁZS projekt keretében 2018. április elsejétől országszerte 22 Információs és Koordinációs Pont (IKOP) alakult és működik még év végéig. Az ott dolgozó szakemberek a helyi igényekre alapozott szolgáltatást nyújtanak a fogyatékkal élőknek és családjaiknak, valamint a intézményi ellátásban részesülőknek.

 

A projektgazda szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szolgáltatás népszerű volt és továbbra is szükséges, ugyanis az egy helyen elérhető speciális információs szolgáltatás nagyban megkönnyíti a fogyatékkal élők mindennapjait. Bár más keretek között, de januártól hasonló szakmai tartalommal várják a hozzájuk fordulókat.

A nyugat-dunántúli régióban januártól Zalaegerszegen, Győrben és Szombathelyen, a család- és gyermekjóléti központokban folytatódik a fogyatékosságügyi tanácsadás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában