Frissen Zalából

2021.12.04. 09:00

Elsőcsütörtöki szentmisét tartott dr. Udvardy György Keszthelyen

Minden hónap első csütörtökén a papi és szerzetesi hivatásokért mutat be szentmisét dr. Udvardy György veszprémi érsek. A helyszín ezúttal a karmelita bazilika volt.

Péter B. Árpád

Advent abban is segít, hogy amikor felemeljük tekintetünket, legyen erőnk változtatni a szokásainkon – hangsúlyozta szentbeszédében a főpásztor.

- Amikor választani kell: okos akarsz-e lenni, és eredményes, vagy balga és eredménytelen, nincs olyan ember, aki azt mondaná: én balga módon, eredménytelenül akarok élni – hangsúlyozta dr. Udvardy György, leszögezve: ez azonban attól függ, ki mire és kire épít, s megtartja-e Jézus parancsait, amelyek mindent adnak, ami az emberi élet boldogságához kell. A főpásztor kiemelte, az adventi idő arra buzdít mindannyiunkat, hogy „legyünk készek és készségesek megismerni Jézus tanításait”.

Dr. Udvardy György: Jézus tanítása erő az életünkben Fotó: Halász

-Annyi minden foglalkoztat és tölti be az életünket, sok mindenről azt gondoljuk, hogy meg kell tanulnunk, egymástól például életvezetési szabályokat, de Jézus tanítása ezeket mind felülírja – szögezte le az érsek, hozzátéve: a tanítás feltárja Isten jóságát, amikor például irgalomra, bátorításra, gyógyulásra van szükségünk, és kapcsolatot teremt közöttünk, amikor a bűn, a gyengeség és az önzés elválaszt minket egymástól. Dr. Udvardy György hangsúlyozta, Jézus tanítása erőt jelent az életünkben, amikor elbizonytalanodunk. Ehhez pedig a Szentírás olvasásán, az imádságon és a beszélgetéseken át vezet az út, hiszen „nagy szükségünk van arra, hogy egymás előtt is feltárjuk hitünk titkait”, tette hozzá. A főpásztor a csütörtök esti szentmise után a péntek hajnali rorátét (más néven angyalmisét) is Keszthelyen, a karmelita bazilikában mutatta be, amelynek fő éneke a hívek adventi vágyát fogalmazza meg: „Harmatozzatok, magasságos egek, s a felhők hozzák az Igazat.”

Ezek is érdekelhetik