Frissen Zalából

2021.12.03. 11:00

„Az én műemlékem”: a zsűri százötven rajz közül választotta ki a legjobbakat Zalaegerszegen

A megyei kormányhivatal és az Állami Főépítészi Iroda már nyolcadik éve hirdeti meg a diákoknak szóló rajzpályázatot, amely idén „Az én műemlékem” címet kapta.

Arany Horváth Zsuzsanna

A több mint 150 beérkezett alkotásból a zsűri által kiválasztott legjobbak ifjú alkotói tegnap vehették át az elismeréseiket a Megyeházán rendezett ünnepség keretében.

A pályázat céljáról dr. Sifter Rózsa, Zala megyei kormánymegbízott szólt a tanulók, tanáraik és kísérő hozzátartozóik előtt. Elmondta, épített környezetünk sokféle objektumból áll össze, ezek között világszerte kitüntetett figyelmet érdemelnek a műemléki védettség alatt állók, hiszen az épületek a múltunkban gyökerező értékeket reprezentálják, a szellemi örökségünk részét képezik, a nemzeti építészeti kultúra remekei. Ma Magyarországon 11 ezer műemléki védettségű épület képezi az építészeti örökségi kincset. Megóvásuk közös felelősség, hívta fel a figyelmet a kormánymegbízott, aki kifejezte örömét, hogy a gyerekek ismerik nagy becsben álló épületeinket, s rajzaikon egyéni látásmóddal, kifejező erővel jelenítették meg. A rajzok mutatják, a diákok figyelnek közvetlen lakókörnyezetük épített örökségére, ismerik azok értékét.

A díjazottak csoportképe, mögöttük Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke, Németh Andrea igazgató és dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, jobbra a kivetítőn a zalaegerszegi Ady-iskola alsó tagozatosainak díjnyertes rajza
Fotó: Katona Tibor

Németh Andrea, a ZSzC Csány László Technikumának igazgatója, a pályamunkákat bírálók nevében gratulált az ifjú rajzolóknak, biztatva őket a további alkotásra. A díjakat harminc diák vette át az ünnepségen. Értékes jutalmakat vihettek haza rajz kategóriában az alsó és felső tagozatosok, középiskolások. A rajzpályázat kiegészült fotó- és videókategóriával is, a zsűri az első három helyezések mellett különdíjakkal ismerte el a tanulókat, akik között akadtak Zala megyén, sőt az ország határain túlról pályázók is.

 

Ezek is érdekelhetik