Frissen Zalából

2021.11.21. 07:00

Immár 15 éve rendületlenül tanulják a népdalokat, őrzik a hagyományokat a németfalui asszonyok

Terített asztal mellé ültette barátait a faluházban a minap a megalakulásának 15. évfordulóját ünneplő Vadvirág Népdalkör – a sütemények, a születésnapi torták mellett különleges műsorral a szellemi csemegéről is gondoskodtak.

Fincza Zsuzsa

A megalakulásának 15. évfordulóját ünneplő Vadvirág Népdalkör bemutatta a legfrissebb dalcsokrát és barátaikkal közösen zalai és muravidéki dalokat énekeltek Fotó: Fincza Zsuzsa

„De gyönyörű a dobronaki nagytemplom” – az ünnepeltek bemutatták azt a csokrot, amellyel legutóbb a zalaapáti katonadal-fesztiválon kápráztatták el a közönséget; a gellénházi Vajda József Népdalkör valóságos színdarabot varázsolt a színpadra szüreti és boros népdalok segítségével; az alibánfai Lila Akác Dalkör áji (Felvidék); a besenyői Szivárvány Dalkör dél-alföldi népdalokból kötött bokrétát; majd a gellénházi és a németfalui asszonyok megmutatták: a lábuk is rááll a népzenére. S ha már ráhangolódott a publikum a táncra, környékbeli fiatalokkal a soraiban a zalaapáti Boróka tánccsoport olyan fergeteges szilágysági, zalai és dél-alföldi koreográfiákkal rukkolt ki, hogy nem csak a színpad deszkái, hanem a faluház ablakai is beleremegtek.

– Az egész településünk büszke a Vadvirágaira – fogalmazott köszöntőjében Barabás József alpolgármester, s elismerően szólt eredményeikről a fenntartók, a Felső-Göcsej Közművelődési Egyesület nevében Barabás Szabolcs is, hangsúlyozva, hogy a településük jó hírét minden propagandánál sikeresebben erősbíti az autentikus népdalokat és a népi hagyományokat hűen őrző közösség.

A megalakulásának 15. évfordulóját ünneplő Vadvirág Népdalkör bemutatta a legfrissebb dalcsokrát és barátaikkal közösen zalai és muravidéki
dalokat énekeltek Fotó: Fincza Zsuzsa

Amúgy akár már a 20. születésnapjukat is ünnepelhetnék, Ragánné Gyalog Erika kezdeményezésére ugyanis – színesítendő a falu rendezvényeit – akkor alakítottak először dalárdát az asszonyok. A fordulat 15 évvel ezelőtt következett be, amikor felkérték szakmai irányítónak Kulcsárné Csejtei Mariannát, aki örömmel vállalta a meglepően jó hangi adottságokkal rendelkező csoport vezetését. Akik ráadásul olyan szorgalmasan tanulták a népdalcsokrokat, hogy gazdag repertoárjuknak köszönhetően ma már órákon át dallal tudnák tartani a közönséget. Az eredmények sem maradtak el. Megalakulásuk első évében már „Kiváló” minősítést kaptak, azt követő esztendőkben „összeszedtek” öt Arany Páva díjat, két Arany Páva nagydíjat, s szólóénekeseik, a két Irénke: Egyed Józsefné és Kondor Gézáné is számos kitüntetéssel gazdagították a Vadvirág Népdalkör dicsőségtábláját. Már CD-vel is büszkélkedhetnek, és sikerrel szerepeltek a Vass Lajos Népzenei Versenyeken – az idén is bejutottak az országos döntőbe, de a koronavírus-járványveszély keresztülhúzta a számításaikat, akikkel együtt utaztak volna, azok lebetegedtek, s egyedül már nem futotta az utazási költségekre. A járványveszély egyébként is leszűkítette a lehetőségeiket, kevesebb volt a fellépés, de azért tanulták tovább a dalokat – az ünnepségen bemutatott katonanóták például az egyik legfrissebb dalcsokruk. Jelenleg Kulcsárné Csejtei Mariannával tízen – Egyed Józsefné, Kovács Lajos Lászlóné, Csóbor Lászlóné, Németh Katalin, Kondor Gézáné, Ragánné Gyalog Erika, Pilise Tiborné, Kustán Tamásné és Kovácsné Egyed Melinda – alkotják a németfalui Vadvirág Népdalkört, de bíznak benne, hogy az új generáció is örökli a népdalok szeretetét, és csatlakoznak a közösséghez.

Fináléként a jelen lévő dalkörösök az ünnepeltekkel közösen zalai és muravidéki dalokat énekeltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában