Frissen Zalából

2021.11.18. 14:00

Dr. Frajna Imre: Az emlékeztető oltás sokat javít az immunstátuszon

A koronavírus elleni harmadik oltás felvételével a korábbi oltások után meggyengült immunvédelmünket erősítjük meg. Nincs egységes irányelv arra vonatkozóan, hogy mely vakcina után melyiket kérjük, de vannak szempontok, amelyekre célszerű figyelni.

Gyuricza Ferenc

Dr. Frajna Imre háziorvos Fotó: Gyuricza Ferenc

Mindezt dr. Frajna Imre bázakerettyei háziorvos, az első Orbán-kormány államtitkára mondta lapunknak. Kiemelte: a szakértők az úgynevezett vektorvakcinák esetében – ilyen a Szputnik V, az AstraZeneca és a Janssen – a kombinált oltásokat, azaz emlékeztető oltásként az mRNS technológiás vakcinák, tehát a Pfizer-BioNTech vagy Moderna felvételét javasolják. Ennek elméleti megfontolások az okai, leginkább attól tartván javasolják a más típusú vakcinát, hogy a vivővírus ellen már kialakult az immunitás. Az mRNS vakcinák esetén ilyen megfontolások nincsenek, a már bőséggel rendelkezésünkre álló nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy ott homológ oltási sorral is lehet eredményt elérni.

Dr. Frajna Imre háziorvos Fotó: Gyuricza Ferenc

- Sztenderdnek nevezett oltási sorra vonatkozó nagy vizsgálatok nincsenek, így azt sem tudjuk megmondani, hogy mi az a kombináció, ami a leginkább hatásos – folytatta a háziorvos. – Arra viszont konkrét vizsgálati eredmények vannak, hogy az emlékeztető oltás sokat javít az immunstátuszon. Ezért felelősséggel azt mondhatjuk, hogy bármiféle kombináció jobb, mint az oltás kihagyása.

Dr. Frajna Imre szerint egyes szempontokat azért érdemes a vakcinaválasztásnál mérlegelni. Például a korábbi oltások mellékhatásait, ha valaki az elsőként felvett oltóanyag esetén túl hevesnek érezte a reakciókat, akkor célszerűbb egy másik oltóanyagot kipróbálnia. A németek az egykomponensű Janssen vakcinával oltottak esetében már négy hónap után elvárják az emlékeztető oltás felvételét, s azt is tudjuk már, hogy a kínai oltás hatásossága az idősebb korosztályban gyorsan csökken. Ez minden hatóanyagra igaz, ahogy idősödik a szervezet, az immunrendszer úgy lanyhul, de a kínai vakcina esetében fokozottabban érzékelhető a jelenség.

- Akik az első két oltást felvették, azok elég nagy számban jelentkeznek a harmadikért is – ismertette saját körzetére vonatkozó tapasztalatait a háziorvos. – Az eddig oltatlanok esetében viszont továbbra is nehezen megy az első oltások beadása. Körükben kialakult egy erős pszichés akadály, amit nem tudunk áttörni. Pedig a járvány jelenlegi hulláma túlnyomórészt az oltatlanokra veszélyes. Akik oltottak, még ha meg is fertőződnek, általában különösebb problémák nélkül átvészelik a betegséget, hacsak más betegségek miatt nincsenek nagyon rossz egészségügyi állapotban. Előfordul, hogy óvatossági ellátás miatt kórházba kerülnek, esetleg egy kis oxigénre van szükségük, ám az intenzív kezelést nem ők igénylik. Az igazán súlyos kórképek jellemzően az oltatlanok körében alakulnak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában