Frissen Zalából

2021.11.21. 07:00

Balassi Bálint-emlékkardot vehet át Bence Lajos József

Bence Lajos József Attila-díjas szlovéniai magyar költő is átveheti jövő év februárjában a Balassi Bálint-emlékkardot.

Korosa Titanilla

Bence Lajos – őrzik az örökséget Fotó: Korosa Titanilla

A Balassi-emlékkard a 16. századi európai költészet kiválóságának állít emléket immár 26 éve. Minden évben egy honi, vagy határon túli magyar költő és egy műfordító kaphatja meg. Bence Lajos mellett díjazzák Dumitru Elena Lavinia román műfordítót is.

– A díjakat főleg Magyarországról kaptam, ami azt mutatja, hogy bár Lendva és Budapest között óriási a távolság, azért odafigyelnek az emberre itt a határvidéken – mondta Bence Lajos. – A Balassi-emlékkard rangját emeli, hogy évente két személynek ítélik oda. Balassi az Egy katonaének című, legszebb versében írja, hogy „emberségről példát, vitézségről formát…”. A költői életmű egészében a vitézség mellett az emberség talán kisebb hangsúllyal szerepelt, de a két fogalom föltételezi egymást. És a hazaszeretet is hasonló tőről fogant. Ennek kell nekem megfelelni, még ha nem is sorolom magam végvári vitéznek, de ezen gondolatok miatt is szeretném a kardot a kezembe fogni.

Bence Lajos – őrzik az örökséget
Fotó: Korosa Titanilla

Hozzátette, hogy díj elnyerése „benne volt a levegőben”, talán az irodalmárok előnyt is élveznek az odaítéléskor, és az elismerés talán az idén 60 éves muravidéki magyar irodalomnak is szól.

– Ez volt az a „magyar dolog”, amiben meg lehetett kapaszkodni – fogalmazott. – Meg akartuk őrizni a magyar kultúrát, a nyelvet, és őrizzük most is az örökséget. A kard pedig arra való, hogy néha odabökjünk, kritikát és önkritikát is gyakoroljunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában