Frissen Zalából

2021.11.08. 07:00

Fiatal alkotók mutatkoznak be Zalaegerszegen a Vándorlegény kiállításon

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza, a debreceni Kézműves Alapítvány, a Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház, valamint az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület, a népművészeti hagyományok tovább éltetése, a fiatalok alkotókészségének fejlesztése érdekében teremt lehetőséget a Magyarországon és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, a hagyományos kézműves tevékenységekkel foglalkozó fiataloknak a bemutatkozásra, megmérettetésre, illetve hagyományápoló tevékenységük továbbfejlesztésére a XIV. VÁNDORLEGÉNY Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázattal.

Arany-Horváth Zsuzsanna

20211106 Zalaegerszeg XIV. vándorlegény gyermek és ifjúsági népi kézműves pályázat Nyugat -Dunántúli regionális kiállítás Katona Tibor KT Zalai Hírlap ZH

A Nyugat-dunántúli régióban bemutatkozási helyül a zalaegerszegi Kézművesek Alkotóházát, szervezőként pedig a Zala Megyei Népművészeti Egyesületet (ZMNE) választották. Szombaton nyitották meg a december 10-ig látható tárlatot, amely négy korcsoportban 117, a népi kismesterségek technikáival készült tárgyat mutat be a nagyközönségnek. Ezek közül 110-et juttatott tovább a néprajzosokból álló zsűri a januári debreceni országos megmérettetésre.

 

A gyöngy, a bőr-, a szálas anyag, a textil, a fa, az agyag mind-mind alapanyagul szolgál a fiatal alkotók számára. A megnyitón Skrabut Éva a ZMNE elnöke köszöntötte az alkotókat, mestereiket és a hozzátartozókat, majd Devecz Zsuzsa, az egyesület titkára adott szakmai összefoglalót a tárgyi anyanyelvünk továbbélésének lehetőségéről, a nemzedékről nemzedékre öröklődő alkotás fontosságáról, a mozgalom sikereiről. A szervezők ez alkalommal nyújtották át a legjobbaknak járó díjakat, elismeréseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában