Frissen Zalából

2021.10.14. 14:15

Páratlan siker! Duplán is díjazták az orosztonyi óvodakertet

Két díjat is bezsebelt a Magyarország Legszebb Konyhakertje versenyen az alig több, mint 400 fős közép-zalai kistelepülés óvodája.

Horváth-Balogh Attila

Horváth Erika (jobbról) és Simonits Jenőné (középen) a gyerekekkel a melegházban

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Ez igen szép siker, főleg annak tükrében, hogy nagyjából két éve fektetnek az óvodai nevelő munkában nagy hangsúlyt a kerti tevékenységre.

Horváth Erika (jobbról) és Simonits Jenőné (középen) a gyerekekkel a melegházban
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

- Az alapötlet onnét jött, hogy sok mindent ültettünk a csoportszobában, amit egyszerűen kinőttünk, ezért gondoltuk azt, hogy a terjeszkedést kint, az óvoda udvarán folytatjuk – idézte fel a kezdeteket Horváth Erika, a 23 fős vegyescsoporttal működő intézmény vezetője. – Hozzáteszem, nem könnyű a helyzetünk, mert sok sajátos nevelési igényű kisgyermek jár hozzánk, ehhez igazodva kellett olyan módszert kidolgozni, amivel valami többletet tudunk nyújtani nekik. Azt vettük észre, hogy jó hatást gyakorol rájuk, ha kint vagyunk velük a szabad levegőn és ott tevékenykednek valamit. Leköti őket, ha valamire figyelni kell és látják a munkájuk eredményét. Ez is azt erősítette, hogy kezdjünk hozzá a kertészkedéshez. Az óvoda hitvallása, hogy a kertészkedéssel formáljuk a gyerekek szemléletét a környezettudatosabb életforma kialakítása érdekében. Ennek érdekében nemcsak együtt kertészkedünk, de a megtermelt zöldséget, gyümölcsöt is közösen hasznosítjuk, dolgozzuk fel, tesszük el télre. Főztünk már be paradicsomot, lekvárt. Fáradtságos munka, az tény, de szeretném hangsúlyozni, hogy ezt nem mi csináljuk, hanem a gyerekek.

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az óvodavezető azt is elmondta: van már az udvaron melegházuk, ebben most szamóca fejlődik, aprócska salátapalánták és hónapos retek növekednek – a gyerekek egyébként nagyon szeretik a zöldségeket nyersen is. Ezen kívül van egy nagy komposzttárolójuk és vásároltak 7 magaságyást is – természetesen, a nebulók magasságához méretezve. Szakmai segítséget – és sok-sok vetőmagot – kaptak a szomszédos Kerecseny polgármesteréről, Réti Alfrédtól, aki falujában komoly mintagazdaságot visz a közfoglalkoztatottakkal. No és sokat segített Simonits Jenőné, Elvira néni, aki az óvoda dadája 35 éve.

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

- A most elnyert Magyarország Legszebb Konyhakertje és Magyarország Legszebb Óvodai Konyhakertje elismerések úgy érzem, azt mutatják, jó úton járunk és már látjuk a változást a gyerekeken is. És ez a legfontosabb, nemde? – zárta mondandóját Horváth Erika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában