Frissen Zalából

2021.10.15. 07:00

Kosárfonást tanulhatnak a resznekiek Dulics Margit népi iparművésztől

Megyeszerte egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a kézművesség iránt, így az elmúlt időszakban számos településen indítottak képzést, tanfolyamot vagy szakkört, ahol egy-egy népi kismesterség alapjait sajátíthatják el az érdeklődők.

Gyuricza Ferenc

Dulics Margit magyarázza a kosároldal fonásának módszerét

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Reszneken 48 órás ­kosárfonó szakkör kezdődött szeptember közepén, amit Dulics Margit népi iparművész vezet. Heti egy alkalommal, szerda esténként tart háromórás foglalkozást, mint mondja, ez is elegendő ahhoz, hogy a résztvevők elfáradjanak.

Dulics Margit magyarázza a kosároldal fonásának módszerét
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

– A kosárfonás nehéz fizikai munka, ugyanakkor kell hozzá kézügyesség is – mondta Dulics Margit. – Aki ráérez a fogásokra, annak a 48 óra elég lesz ahhoz, hogy a szakkör végére képes legyen önállóan elkészíteni kosarakat, gyümölcskosarakat, kisebb tálkákat. Aki ennél többet szeretne, annak értelemszerűen tovább kell képeznie magát.

Dulics Margit ­hozzátette: három foglalkozást a fenékfonásnak szántak, hiszen anélkül nem lehet továbblépni. Ezen a héten már kosároldal is készült. Amennyiben ezt jól begyakorolják, úgy a későbbi foglalkozásokon, azaz három óra alatt már egy kisebb méretű teljes kosarat is képesek lesznek elkészíteni a szakkörre járók.

– A kosárfonás ma nagyon kedvelt, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében egyaránt tartok tanfolyamokat a megyében. Ebben az őszi időszakban Resznek mellett Szentliszlón, Pusztaedericsen, Gutorföldén, Bakon, valamint Zalaegerszegen is vezetek szakköröket. A többségüket heti rendszerességgel, ami szükséges ahhoz, hogy a tanultakat az egyik foglalkozásról a másikra ne felejtsék el a résztvevők – folytatta a népi iparművész.

– Ezt a szakkört a Zala Megyei Népművészeti Egyesület szervezte – tette hozzá Tóth Tímea, a község közművelődési asszisztense. – Reszneken korábban is volt már kosárfonó tanfolyam, ám olyan érdeklődés mutatkozott iránta, hogy újból meghirdettük. Helyből és a környékbeli településekről 15 fő jelentkezett, a többségük teljesen az alapoktól indult. A szakkör ingyenes, az oktatót az egyesület biztosította, s a felmerülő egyéb költségeket is ők finanszírozzák. Mi azt vállaltuk, hogy az elkészült alkotásokból a szakkör befejezését követően, valamikor a téli időszakban kiállítást is állítunk össze – mondta végezetül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában