Frissen Zalából

2021.10.25. 08:00

Hévízen és Zalalövőn is megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulójáról

Megemlékezéseket tartottak megyeszerte október 23-án, szombaton az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulója alkalmából.

Varga Lívia, Gyuricza Ferenc

A hévízi városi ünnepségen előadott műsorukban a Bibó-gimnázium diákjai felelevenítették a 65 éve történteket

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Varga Lívia

Hévíz

Hévízen Kepli József János alpolgármester úgy fogalmazott ünnepi beszédében, miszerint sem Európa, sem a világ nem értette meg az 1956-os magyar forradalmat.

– Nem értették, mi hajt minket akkor is, amikor látható a túlerő, amikor „kintről” reménytelennek tűnik a helyzet. Pedig csak annyit kellett volna felismerni, hogy itt van egy nép Európa szívében, amely ragaszkodik múltjához, gyökereihez, kultúrájához, és nem tűri, hogy ezt bárki gyalázza, eltiporja és egy multikulturális világba süllyessze. Ma ugyanezek a vágyak hajtanak minket: megőrizni, ami a miénk, a múltunkat, a hagyományainkat, gyökereinket. Európa pedig sokszor ma sem ért minket – fogalmazott az alpolgármester, hozzátéve: ha a bosszú és harag rabigájában vergődünk, sosem lehetünk igazán szabadok. A szabadságot, mondta, a keresztény erények gyakorlása, megélése és a hétköznapokba való átültetése jelenti. – Életünk az isteni kegyelem szabadságában válik igazán megélhetővé, emberhez méltóvá, lehetőséget teremtve arra, hogy ezt mások felé is közvetíteni tudjuk. Az 1956-os hőseinkre emlékezve ennek fényében kívánok szabadságot Magyarországnak!

A hévízi városi ünnepségen előadott műsorukban a Bibó-gimnázium diákjai felelevenítették a 65 éve történteket
Fotó: Varga Lívia / Zalai Hírlap

Zalalövő

Zalalövőn pénteken este, a Salla Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében tartották az ünnepi megemlékezést. Gyarmati Antal polgármester az Amerikai Egyesült Államok volt elnöke, John Fitzgerald Kennedy szavait idézve arról beszélt, hogy „1956. október 23-a a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt”, majd kiemelte: ’56 hőseit a magyarokra jellemző szabadság- és hazaszeretet tette az életüket is feláldozni kész mártírrá.

– 1989-től újra szabadon élhetünk – folytatta a polgármester. – Azóta több mint harminc évet töltöttünk szabadságban, előtte közel ötvenet elnyomásban. Feltehetjük a kérdést, hogy vajon mi a nehezebb, elnyomásban hűnek maradni, vagy élni tudni a szabadsággal. Elnyomásban ugyanis könnyű megtalálni az igazságot, miszerint nincs szabadság, de nehéz kitartani mellette. A szabadságban pedig úgy el tud veszni az igazság, hogy alig tudjuk megtalálni, pedig ki kellene tartani mellette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában