Frissen Zalából

2021.10.24. 09:45

Gulyás Gergely: „A keszthelyi mártírok közül többek éppen karácsonykor kapták meg a halálos ítéletüket”

Keszthelyen, az újraállított Fehér ember-szobornál Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt: a város 1956-os története párhuzamos az országban zajló eseményekkel.

Péter B. Árpád

Gulyás Gergely: A rendszerváltással megszülető szabad Magyarország az 1956-os forradalom örököse

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

– Az a 13 nap mindörökre megváltoztatta a kommunizmust, és nemcsak itthon, hanem szerte a világon – hangsúlyozta a politikus –, és ez még akkor is igaz, ha a visszatérő kommunisták kegyetlen bosszút álltak, a keszthelyi mártírok közül többek éppen karácsonykor kapták meg a halálos ítéletüket.

Gulyás Gergely: A rendszerváltással megszülető szabad Magyarország az 1956-os forradalom örököse
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Gulyás Gergely hangsúlyozta, a rendszerváltással megszületett szabad Magyarország az 1956-os forradalom örököse, és nem véletlen, hogy a posztkommunista hálózatok mindent megtettek azért, hogy a forradalom jelentőségét csökkentsék, vagy, amint 2006-ban tették: egyszerűen szétverjék az ünnepet.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő a péntek esti megemlékezésen hangsúlyozta, a keszthelyiek közül is sokan áldozták életüket 56-ban a magyar szabadságért, majd arra emlékeztetett: 2006-ban épp vége volt a városi ünnepségnek, amikor hallották, hogy Gyurcsány rohamosztagai rárontottak a békés tömegre, amivel újraéledt az egykori kommunista diktatúra szellemisége.

A keszthelyi megemlékezésen balról Gulyás Gergely, Nagy Bálint, dr. Sifter Rózsa megyei kormánymegbízott és Manninger Jenő
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Nagy Bálint polgármester leszögezte, a keszthelyiek akaratát meghallgatva idén méltó helyre került a Fehér ember szobra, tanúskodva az akkoriak bátor kiállásáról, amivel a város örökre beírta nevét a forradalom történelemkönyvébe. Kijelentette: 1956 megmutatta, nem azoké az igazi erő, akik tankokon érkeznek, hanem azoké, akiknek van bátorságuk kiállni az igazságért.

A keszthelyi ünnepségen Benke Ferenc, az 1956-os forradalom résztvevője elevenítette fel a 65 évvel ezelőtt történteket, személyes emlékeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában