Frissen Zalából

2021.10.31. 12:00

Az idei hajózási szezon rendkívül sikeres volt a Balatonnál

A kiemelkedő nyári és őszi forgalom után már októberben megközelíti a kétmilliót a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) összesített utasforgalma a 175. hajózási szezonban. A cég a jubileumi évet a flotta modernizációjával, illetve fejlesztések elindításával is ünnepelte.

Péter B. Árpád

A Bahart séta- és nosztalgiahajóit idén 126 ezer utas választotta

Forrás: Zalai Hírlap / Archívum

Az áprilistól októberig tartó személyhajózási szezonban csaknem 21 százalékkal nőtt a Balaton-parti településeket összekötő menetrendi hajók forgalma az előző évhez képest, az utasok száma október végére meghaladta a 493 ezer főt. A legtöbben Fonyód és Badacsony között használták a Bahart hajóit (180 ezren), de nem sokkal maradt el ettől a Siófok–Balatonfüred–Tihany útvonal sem (172 ezer utassal) – derül ki a társaság szezont záró tájékoztatójából.

A Bahart séta- és nosztalgiahajóit idén 126 ezer utas választotta, ami több mint 35 százalékos növekedés tavalyhoz képest. Ez a szolgáltatás Siófokon, Balatonfüreden, Keszt­helyen és Balatonlellén volt a legnépszerűbb.

A Bahart séta- és nosztalgiahajóit idén 126 ezer utas választotta
Fotó: Zalai Hírlap / Archívum

A tematikus programhajók sikerességét az is jelzi, hogy a bulihajókat 13 ezer, a családosoknak szóló Varázshajókat pedig 6 ezer feletti utas választotta, aminek következtében nőtt a kihasználtságuk és átlagos utasszámuk is.

A társaság azt is közölte: idén történelmi csúcsot döntött a balatoni kompok utasforgalma is, ami már október közepén meghaladta a rekordnak számító 2019-es év egészét, 15 százalékos növekedést elérve. Az erős július-augusztust követően szeptemberben és októberben 20 százalékkal többen utaztak, mint 2019-ben.

A legforgalmasabb napon, augusztus 20-án a RÉV-kikötőkben 19.500 utast, 4.800 járművet és 2.400 kerékpárt szállítottak a kompok. A személyhajózási szezon zárásáig, október 24-ig a személyhajókon és kompokon az utasok száma összességében elérte az 1 millió 967 ezer főt, ami csúcsnak számít a társaság történetében – közölte a Bahart, amely azt is jelezte: a kompok november 7-ig még 40 percenként közlekednek Szántód és Tihany között, majd november 8-tól elkezdődik a téli menetrend, s óránként indulnak a járatok.

Az előttünk álló szombaton Halloween-hajókkal, a fedélzeten pedig „szellemes” feladatokkal és programokkal várja az utazóközönséget a társaság, amely azt is leszögezte: „a jubileumi hajózási szezon sikere, eredményessége a kedvező időjárás és a Balaton népszerűsége mellett a hajóflotta modernizációjának, valamint az idei újításoknak is köszönhető”.

A Bahart ebben az évben megújult honlappal, módosított útvonalakon, sűrített járatokkal, bővített programhajó-kínálattal és változatlan árakkal várta az utasokat – fogalmaz a társaság kommünikéje, hozzátéve: 2022-ben folytatódnak a fejlesztések, hiszen 4 új hajó érkezik a Balatonra, lesz lehetőség online jegyvásárlásra is, és megkezdődik a hosszabb távú stratégiai fejlesztések előkészítése, tervezése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában