Frissen Zalából

2021.10.23. 11:25

56-ra emlékeztek megyeszerte, így Zalaegerszegen is (videó)

Megemlékezéseket tartottak megyeszerte október 23-án szombaton az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulója alkalmából.

Mozsár Eszter

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Zalaegerszeg

Zalaegerszegen a rendőrkapitányság előtti kopjafánál csendes főhajtással kezdődött a városi ünnepség sora, majd az Ady Endre utcai ’56-os emlékműnél Vigh László mondott beszédet. A miniszteri biztos a forradalmi események előzményeként kitért Trianon ma is érezhető hatására, a második világháború küzdelmeire, a veszteségre, a későbbi nyomorúságra.

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

- 1956. október 23-a a század egyik legfényesebb eseménye. Mindössze 13 napig tartott, mégis olyan folyamatot indított el, amire büszke lehet a mai magyarság – mondta a politikus. – Szerencsésnek mondhatom magam, mert képviselőtársa lehettem Wittner Máriának, akit forradalmi tevékenységéért 19 évesen 13 évre börtönbe zártak, s többször halálraítéltek. Elmesélte, hogy az, akit barátnőjének tekintett, az később elárulta, jelentett róla. Mint kiderült azért, mert megfenyegették. Milyen rendszer volt az, ami erre késztette az embereket?

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Vigh László emlékeztetett a rendszerváltás éveire, amikor a választók a polgári kormányt leváltva többször visszahívták az elnyomó diktatúra embereit. Utalt továbbá arra, hogy a forradalom és szabadságharc 50 éves évfordulóján a tiltakozó tömegbe lövettek. A képviselő bízik abban, hogy a magyar nép megérti a jelenlegi kormány üzenetét, ami nem más, mint Isten, haza és a család védelme.

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A rendezvény végén a város, a megye vezetői, társadalmi szervezetek, intézmények képviselői és magánszemélyek helyezték el koszorúikat, virágaikat. Közreműködött a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar, Pál Kriszti énekesnő, s a Zalai Táncegyüttes.

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Zalaegerszegen ugyancsak megemlékezést tartottak a Városi Forradalmi Tanács titkára, Ostoros Károly tiszteletére a róla elnevezett csarnoknál, valamint a Mindszenty-iskolánál, Szerencsés Rudolf, a forradalmi tanács utolsó elnökének emléktáblájánál.

Kapcsolódó tartalmak

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/futassal-emlekeztek-a-hosokre-zalaban-5706977/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/1956-hoseire-emlekeztek-a-megyehaza-elott-zalaban-5706734/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában