Frissen Zalából

2021.09.21. 17:30

Zalai díjazottak is átvehették a Magyar Kultúra Lovagja címet

Ismét átadták a Magyar Kultúra Lovagja címeket. Vannak zalai és szlovéniai díjazottak is, de olyan is kiérdemelte a címet, aki horvát létére egykor életét adta a magyar hazáért.

Horváth-Balogh Attila

A lovagi cím nyakba akasztható emlékplakettje

Forrás: Zalai Hírlap

A Magyar Kultúra Lovagja cím adományozását az 1997-ben létrejött Falvak Kultúrá­jáért Alapítvány kezdeményezte 1998-ban. A díjakat önkormányzatok, társadalmi szervezetek jelölése, valamint az alapítvány tanácsadó testületének javaslata alapján ítélik oda. Az átadásra minden évben a magyar kultúra ünnepén, január 22-én kerül sor, idén azonban ezt a pandémiás korlátozások nem tették lehetővé. A ceremóniának a múlt hétvégén ejtették szerét a fővárosban.

A lovagi cím nyakba akasztható emlékplakettje
Fotó: Zalai Hírlap

Megyénkből a szepetneki Sóstainé Márfi Ibolya helytörténész, az ÁMK volt igazgatója és a helytörténeti gyűjtemény létrehozója érdemelte ki a Magyar Kultúra Lovagja címet. Posztumusz ítélték oda az elismerést a költő és hadvezér Zrínyi Miklós grófnak „A hadtudomány és a magyar irodalom fejlesztése érdekében végzett életművéért”. A díjat a nevében a murakeresztúri Zrínyi Kadétok, horvát részről pedig a csáktornyai Zrínyi Gárda tagjai vehették át. A murakeresztúri nyugállományú pedagógus, dr. Rácz Erika a kuratórium döntése alapján az Egyetemes Kultúra Lovagja lett, a Zrínyi-hagyományok és a horvát–magyar kapcsolatok ápolásáért. Ezt az elismerést kapta meg a szlovéniai dr. Zágorec-Csuka Judit is, a magyar nyelv és kultúra határon túli ápolásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában