Frissen Zalából

2021.09.20. 16:33

Fél évszázad papi szolgálatáért mondott hálát Barsi Balázs

Korábbi szolgálati helyén, a sümegi Sarlós Boldogasszony kegytemplomban mutatta be aranymiséjét szombaton Barsi Balázs ferences szerzetes, volt igazgató.

Péter B. Árpád

Balázs atya hálád adni jött sümegi aranymiséjére

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

A Széchenyi-díjas hitszónokot, teológiatanárt ötven éve, 1971. augusztus 8-án szentelték pappá szülőfalujában, Sióagárdon, de Szent Ferenc követőihez már jóval korábban, 1964-ben csatlakozott. Negyedszázadnyi sümegi szolgálat után idén nyáron Szécsénybe helyezték, ám aranymiséjére visszatért a Veszprém megyei városba, a szertartásra pedig sokan érkeztek Zalából is a ferences templomba.

Balázs atya Cséry Gergő pacsai-zalaapáti plébánost kérte fel ünnepi szónoknak, aki ezzel „viszonozta”, hogy újmisés igehirdetője a ferences szerzetes volt 2007-ben. Gergő atya a szószéken úgy fogalmazott: Barsi Balázs számára papi példa, akinek az Úr már nagyon korán a szívébe helyezte a hivatást.

Balázs atya hálád adni jött sümegi aranymiséjére
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

– Amiről tanít, az mélységesen átjárja életének mindennapjait – fogalmazott Cséry Gergő, méltatva Balázs atya szolgálatát, lelki gyakorlatait, amelyek „mindannyiunkat kiemeltek a hétköznapok gondjai közül egy időtlen valóságba”.

Az aranymisés ferences szerzetes lapunk kérdésére azt mondta, már kisgyermek korában érezte Isten hívását, szeretetét, s ebből az élményből is fakad a hivatás.

Barsi Balázs szerint a nemrégiben rendezett eucharisztikus kongresszus jól előkészített szántás és vetés volt, s „nem kicsorbult eszközökkel mentek neki az emberi lélek földjének”.

A sümegi hívek festményt ajándékoztak a ferences szerzetesnek
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

– Minderre jön majd az eső, a sok-sok kegyelem, amit mindegyikünk kap, csak észre kell venni, s mindez a nemzetünknek termést fog hozni, még azoknak is, akik nem keresztények – fogalmazott a ferences szerzetes, aki a szentmise végén aranymisés áldásban részesítette az őt ünneplő híveket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában