Frissen Zalából

2021.09.14. 10:29

Díszes kövekre bukkanhat Zalaszabaron

Kedves és újszerű kezdeményezést indított útjára nemrég a Zalaszabarért Egyesület Köves/s/ Zalaszabar címmel.

Horváth-Balogh Attila

A díszes, kedves kövecskék eléggé beleolvadnak a környezetükbe Fotók: ZH Archívum

Mint azt Balogh Andreától, a kulturális és hagyományőrző civil szervezet elnökétől megtudtuk: a Zalaszabarért Egyesület azért alakult meg, hogy a település múltját, hagyományait felkutassa, megőrizze és jelenét szebbé tegye. Ennek jegyében csatlakoztak egy mozgalomhoz, amely világszerte elterjedt és most Magyarországra is eljutott.

A díszes, kedves kövecskék eléggé beleolvadnak a környezetükbe Fotók: ZH Archívum

- A Köves/s/ Fehérvár kezdeményezését látva (melyhez több település is csatlakozott már) arra gondoltunk, hogy mi is útra indítjuk vándorköveinket – mondta el Balogh Andrea. – Hogy mi az akció célja? Egyszerű: szeretnénk örömteli pillanatokat szerezni azoknak, akik rátalálnak a festéssel, dekupázs technikával díszített, Köves/s/ Zalaszabar feliratú kavicsokra. A megtaláló némi őrizgetés után, esetleg újabb helyre átrakva másnak is örömöt okozhat egy-egy fellelt kövecskével. Nem titkolt célunk továbbá az is, hogy egy kis közösség alakuljon, szívesen fogadjuk az akciónkhoz csatlakozni kívánó kreatív alkotókat, akik szép és kedves grafikákkal díszítik a kavicsainkat. S nem mellesleg: szeretnénk – kis település lévén – Zalaszabar nevét, hírét még jobban elterjeszteni, egyben egyesületünket népszerűsíteni. Az elkészült vándorkavicsokat a legnagyobb közösségi portálon található Köves/s/ Zalaszabar nevű oldalon megmutatjuk, utalva arra, hogy a játékban részt vevők merre találhatják őket; de természetesen, a pontos koordinátákat nem adjuk meg, hiszen az egyik legjobb része a mozgalomnak a keresés, a kincsvadászat. Aki talál, azt arra kérjük, hogy csak egy kavicsot vegyen magához. Ha teheti, fotózza le, hol találta és hová telepítette át (a képen csak egy kevés látszódjon a kavics közvetlen környezetéből), és posztolja a képet az oldalon. Ha pedig valaki inkább a kavicsfestőkhöz csatlakozna, akkor fotózza le a munkáit és a képeket tegye fel az oldalunkra, hogy mások is lássák ezeket a vidám kis kavicsokat. Megköszönjük, ha alkotásaikkal bővítik a kört, a gesztusért cserébe kis meglepetéssel készülünk.

Balogh Andrea, a Zalaszabarért Egyesület elnöke

Balogh Andrea jelezte: a kis kövek többségét településükön helyezik, helyezték el el, de nem kell, hogy ott maradjanak. Máshová is lehet őket „költöztetni”, ha kirándulás alkalmával, vagy utazás során lehetőség van rá. Jutott belőlük többek közt Budapestre, Balatonlellére és Székesfehérvárra, s volt már olyan is, aki Franciaországba, Beaujeu városába, más Csehországba vitte a díszes kövecskéket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában