Frissen Zalából

2021.08.23. 07:00

Zalai népzenekutatókra emlékeztek – Csatárért díjat vehetett át az egyesület

Három nagy zalai népzenegyűjtőre, Horváth Károlyra, Pungor Antalra és Vajda Józsefre emlékeztek a sportpályán tartott kulturális rendezvényen.

Jóna István

A rendezvényt a csatári pávakör fellépése foglalta keretbe

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Jóna István

A Csatári Pávakör Egyesület közel fél évszázada alakult a településen, azóta a népzenei hagyományok megőrzésén és továbbadásán dolgoznak a tagok.

Az egyesület rengeteg megyei és országos elismerést gyűjtött be az évek során. Szombati műsorukkal a kiváló népzenekutatókra emlékeztek zenével és tánccal.

A rendezvényt a csatári pávakör fellépése foglalta keretbe
Fotó: Jóna István / Zalai Hírlap

– A Csatári Pávakör Egyesület tavaly év eleje óta készült erre a nagyrendezvényre, amelyet a veszélyhelyzet miatt el kellett halasztani, de szerencsére most megvalósulhatott. Azért is ünnepi ez a hétvége, mert a pénteki falunapon Csatárért díjat vehetett át az egyesület 45 éve tartó magas színvonalú kulturális tevékenységéért – tájékoztatott Péntek Gabriella polgármester.

A rendezvényen Vigh László országgyűlési képviselő köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve: közösségeink, a civil szervezetek, nótakörök, tánccsoportok nélkül szegényebbek lennénk. Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke a népzenekutatók fáradságos munkáját méltatta, akik mindent megtettek azért, hogy kottára, hanghordozóra kerüljenek népzenei értékeink.

A rendezvényen fellépett a gősfai Rozmaring néptánc­csoport, a Vasboldogasszonyi népdalkör, a Bodzavirág népdalkör Alsópáhokról, a Csesztregi pávakör, ifj. Horváth Károly és tanítványai, Rácz Petra, Lipusz András és Lipusz Bendegúz, s az egész műsort a csatári pávakör szereplése foglalta keretbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában