Frissen Zalából

2021.08.04. 07:00

Nagy veszélybe került az agrárterületek állatvilága

Az iparszerű mezőgazdaság térhódításával a gépek egyre nagyobbak és hatékonyabbak lettek, és ezzel az agrárterületek állatvilága nagy veszélybe került – mutat rá közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Varga Andor

Kaszálás során megsemmisült fácánfészek Fotó: parlagisas.hu

Fotó: MME Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

A hagyományos gazdálkodás során a kézi kaszálás elől a pihenő állatoknak volt idejük elmenekülni, a feladatot végző ember pedig észrevette a fűben megbúvó fészkeket. A nagy sebességgel és vágásszélességgel dolgozó gépek elé kerülő állatok túlélési esélye viszont rendkívül alacsony.

Kaszálás során megsemmisült fácánfészek Fotó: parlagisas.hu

A kaszálás okozta károk mérséklése, megelőzése mind természetvédelmi, mind vadgazdálkodási szempontból fontos. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói az MME tetemkereső kutyás egységének közreműködésével egy jászsági mintaterületen vizsgálták a közelmúltban, hogy a kaszálás milyen mértékű természeti károkat okoz.

A 100 hektáros területen 149 elhullott állatot (hüllők 57, emlősök 30 százalék) találtak. Az összes áldozat 11 százaléka volt őz, de találtak nyulakat és fácánokat is, vagyis a probléma vadgazdálkodási szempontból is élő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában