Frissen Zalából

2021.08.13. 07:00

Murakeresztúr kincsei egy kötetben

Hiánypótló, a horvát ajkú település mindennapjait bemutató kötet jelent meg Murakeresztúr – Pillanatképek a település életéből címmel.

Horváth-Balogh Attila

Kovácsné Kővágó Anna és dr. Rácz Erika a most megjelent könyvvel a Zrínyi Kadétok körében – a civil szervezet is szerepel a kiadványban Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

A könyvet szerda délután mutatták be a közönségnek a helyi művelődési házban. A 400 példányban kiadott kötet megjelenését az Interreg Magyarország–Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatta.

Kovácsné Kővágó Anna és dr. Rácz Erika a most megjelent könyvvel a Zrínyi Kadétok körében – a civil szervezet is szerepel a kiadványban Fotó: Szakony Attila

– Onnét jött a gondolat, hogy már régen jelent meg kiadvány a településről. Igazából egy monográfiát szerettem volna, de aztán rá kellett jönnöm, hogy több évig tart, amíg valaki vagy valakik töviről hegyire kikutatják a település múltját, és vázolják a jelent – mondta az ötletgazda, az iskolaigazgatói posztjáról most leköszönő Kovácsné Kővágó Anna, aki kolléganőjével, dr. Rácz Erikával közösen vállalta a magyar és horvát nyelvű kiadvány szerkesztői teendőit. – Erről tehát le kellett mondanom, így született meg ez az évkönyv, amely azt hiszem, elég sokrétűen villantja fel a fontos tudnivalókat Murakeresztúrról. Örülök annak, hogy mindenki nyitott volt, akit a munka során megszólítottunk, például az intézmények, a civil szervezetek vezetői. A kötet így többszerzős, dr. Rácz Erika a település történetét és a polgármesterek „jó cselekedeteit” írta meg, mások pedig bemutatják a murakeresztúri értéktár kincseit, a fontosabb épületeket, az épített környezetet, a hagyományos rendezvényeket, az intézményeket, a civil szervezeteket és a humán értékeket. Ha egyszer valaki majd behatóbban foglalkozik a település történetével, akkor egy egészen jól használható kiadványból tud dolgozni.

Dr. Rácz Erika, a kötet másik szerkesztője hozzátette: a kiadvány egyben Kovácsné Kővágó Anna 22 éves igazgatói munkásságának méltó lezárása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában