Frissen Zalából

2021.08.22. 10:25

Emléktúrával emlékeztek Szent Istvánra Zalában

Közel százan vettek részt a tizenkilencedik alkalommal rendezett Szent István Emléktúrán, melyet a zalaszentgyörgyi Örömzene Alapítvány, illetve a nagykutasi id. Szent Jakab apostol Plébánia szervezett. A program központjában Szent István szerepelt.

Jóna István

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Jóna István

A zarándokolni vágyók az andráshidai templomkertben gyülekeztek késő délután. A program kezdetén, közös litánián vettek részt az andráshidai templomban Gyöngyös Balázs plébános vezetésével, majd a résztvevők csapatokba rendeződve keltek útra. A túrát Standi Gyuláné kántor és általános iskolai tanárnő vezette, aki egyben alapítója is a megemlékezésnek. Elmondása szerint eleinte csapatépítő programként szolgált, ami mára zarándoklattá nőtte ki magát.

-Egy kórus számára hoztuk létre közel húsz évvel ezelőtt a programot, ami akkor éjszakai túrának indult, és kifejezetten a fiatalok tanítására és egyben a kikapcsolódásukra jött létre. Az eltelt időben kibővült a csapat és kimondotta családi programmá nőtte ki magát, melynek idei jelmondata Istenért, hazáért, a magyar családokért- tájékoztatott a főszervező.

Fotó: Jóna István / Zalai Hírlap

Az idei emléktúrán hat állomást terveztek, ahol a csapatoknak különböző nehézségű feladatokat kaptak.

-Megálltunk útikereszteknél, haranglábnál, csillagszobornál, hősi emlékműnél, a Gébárton, a Boldogasszony kápolnánál, a kopjafáknál. Az egyik állomás a temető volt, ahol az Árpádkor temetkezési szokásairól kaptak kérdéseket a csapatok. A többi feladat is az Árpád-korhoz és Szent István király életéhez kapcsolódott. A kérdések kicsit szakrálisak, kicsit történelmiek- foglalta össze a feladatokat Standi Gyuláné.

A résztvevőknek szükség volt biológiai tudásra, zenei hallásra, kreativitásra, történelmi és földrajzi ismeretekre, sőt néha merészségre és bátorságra is a feladatok eredményes megoldásához.

Az emléktúra végén agapé várta a templomkertbe visszaérkezőket vándorokat. A finom kenyerek és illatozó sütemények senkit nem hagytak éhes pocakkal hazatérni. Az idei emléktúrán idősek, kamaszok, kisebb gyermekek és családok együtt, egy közös célért zarándokoltak erősítve a nemzeti összetartozást és az énekeken, feladatokon keresztül megemlékeztek Magyarország fővédőszentjéről, Szent Istvánról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában