Frissen Zalából

2021.07.03. 06:50

Óriási a végzős generáció felelőssége – Diplomaátadót tartottak Nagykanizsán

Huszonkét hallgató vette át pénteken a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központban diplomáját, mely tanúsítja: sikeresen teljesítették a tanulmányi követelményeket.

Horváth-Balogh Attila

A most végzett hallgatók az egyetemi központ ­Master of Business Administration, logisztikai mérnök mesterszakán, kereskedelem és marketing, gépészmérnök, üzemmérnök informatikus alapszakán, valamint pénzügy-számvitel, mérnök-informatikus, illetve turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzésében vettek részt.

A diplomaátadó ünnepség – melyen részt vett dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke is – hagyományosan faültetéssel kezdődött az egyetemi központ udvarán a végzős hallgatók tiszteletére, ahol Hella Ferenc református esperes kérte Isten áldását a frissdiplomásokra.

Az épületben dr. Tóth-Kaszás Nikoletta, a Pannon Egyetem nagykanizsai főigazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Németh István rektorhelyettes beszédében a Kr. e. 7. században élt Hésziodosz görög költőt idézte: „Nem táplálok többé semmiféle reményt országunk jövőjét illetően, ha holnap a mai fiatalság kerül hatalomra, mert ez a fiatalság kibírhatatlan, nem ismer mértéket, egyszerűen rettenetes.” Dr. Németh István rámutatott: Hésziodosz óriásit tévedett.

Dr. Tóth-Kaszás Nikoletta főigazgató, Csordás Beáta végzős turizmus-vendéglátás szakos, felsőoktatási szakképzéses hallgató és dr. Németh István rektorhelyettes Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Manapság egy a dinoszau­ruszokéhoz hasonló ­kihalási ciklus részesei vagyunk, ez egészen pontosan a hatodik a Föld történetében – osztotta meg hallgatóságával a megdöbbentő tényt a rektorhelyettes. – A nagyjából 2,8 millió évre tehető geológiai skálán a fajok háromnegyede eltűnik a Föld színéről, az utolsó 10 ezer évben kezdjük megközelíteni ezt a számot. A Covid a kihalásnak csak egy származéka, ugyanis ha elpusztítjuk a Földön a fajokat, akkor csak mi maradunk, és azok a kórokozók, amelyek egyébként azokat támadnák meg, minket fognak. Az emberiség legnagyobb kihívása ennek a folyamatnak a megállítása. És a világ „átprogramozása”, élhetőbbé tétele az önök generáció­jának feladata lesz.

Dr. Tóth-Kaszás Nikoletta rámutatott: az elmúlt év nehéz volt hallgatónak, oktatónak egyaránt, hiszen csak az utolsó másfél hónapban térhettek vissza az egyetem falai közé.

A hagyományoknak megfelelően díjak átadására is sor került: a Kanyssa Hallgatói Alapítvány „Év önkéntese” díját Kisiván Kinga vehette át, aki tanulmányai mellett sokat tett hallgatótársaiért, az egyetemért. Kimagasló, az intézmény hírnevét öregbítő teljesítményéért „PEN Ezüst Toll” díjat kapott Domján Lili, turizmus-vendéglátás, valamint Anga Gergely Máté mérnökinformatikus alapszakos hallgató. A végzősök nevében ­Hörcsöki Dávid beszéddel, Budai Dorina pedig a You ­raise me up című dal előadásával búcsúzott hallgatótársaitól, oktatóitól, az intézménytől.

Az ünnepség zárásaként a végzett hallgatók eskütételére és a diplomák átadására került sor. A diplomával együtt dr. Tóth-Kaszás Nikoletta minden végzősnek egy szerencsepatkót adott át útravalóul a Kanizsa Múzeumáért Alapítvány felajánlása révén.

Ezek is érdekelhetik