Frissen Zalából

2021.07.17. 07:00

Nagy értékű beszerzés előtt a nagykanizsai lerakót üzemeltető cég

Új hulladéktömörítő gép beszerzését tervezi a Nagykanizsa- Netta-Pannonia Hulladéklerakót Üzemeltető Kft., mivel az előző, 2008-as évjáratú eszköz karbantartási költsége tavaly már meghaladta a 10 millió forintot.

Pásztor András

A kanizsai hulladéklerakót üzemeltető társaság hitelből vásárolna új tömörítő gépet Fotó: ZH-Archívum

A beszerzéssel alapvetően mindenki egyetértett a közgyűlésben, ám amíg az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) hitelből finanszírozná az ügyletet, addig a Fidesz szerint pályázati vagy saját forrásból is megoldható lenne a vásárlás. A társaság 120 millió forintos hitelt venne fel 10 éves futamidőre. A finanszírozás módjáról egyébként komoly vita alakult ki a közgyűlésben. Dr. Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője és Horváth Jácint frakcióvezető-helyettes amellett érvelt, hogy a hitelfelvétel alapvetően nem ördögtől való, főleg ha a pénzt olyan fejlesztésre fordítják, amellyel csökkenteni lehet az üzemeltetési költségeket. Bizzer András alpolgármester ezzel szemben egészen más véleményen volt.

A kanizsai hulladéklerakót üzemeltető társaság hitelből vásárolna új tömörítő gépet Fotó: ZH-Archívum

- A fejlesztésre valóban szükség van, de a hitelfelvételre – a mi véleményünk szerint – már nincs – szögezte le Bizzer András. – A hitel felvétele csak felesleges költségeket ró a cégre hosszú távon, főleg annak tükrében, hogy a város költségvetése van olyan jó helyzetben, hogy az év végén, mikor látjuk a befolyt adóbevételeket, illetve azt, hogy az ingatlaneladásokból mekkora bevétel keletkezik, nagy esélylyel saját önkormányzati forrásból is elő tudnánk teremteni ezt a 120 millió forintot. Arra is lenne esély, hogy valamilyen pályázati forrást találjunk a fejlesztésre, amely nagy mértékben csökkentené a saját forrás szükségességét.

Az alpolgármester rámutatott: az ilyen hitel felvétele a jövő felélését jelenti.

- Nagykanizsa egyszer már kiszabadult abból az adósságcsapdából, amit a szocialista kormányok idején kényszerűségből halmozott fel – emlékeztetett Bizzer András, aki hozzátette: akkor 6,3 milliárd forint hitelt vállalt át a kormány Nagykanizsától, amely azóta is nagymértékben segíti a jelen és a jövő gazdálkodását. – Elgondolkodtató tény az is, hogy miután közgyűlési többséget szerzett a városban a baloldal, ismét hitelekbe, adósságba verik magukat. Mi erre egyértelműen nemet mondunk, ahogy tettük ezt a múltban is a fideszes közgyűlési többség idején, és így sem most, sem a jövőben nem fogjuk támogatni a hasonló hitelfelvételeket – mondta az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában