Frissen Zalából

2021.07.20. 07:00

Már két csoport van a minibölcsődében Csesztregen

A szülői igényekre reflektálva június elsejével a második csoportot is beindította a minibölcsődében a község önkormányzata. Ezzel maximum 14 kisgyermek napközbeni elhelyezését és felügyeletét tudják biztosítani.

Gyuricza Ferenc

Pajorné Nagy Anikó kisgyermeknevelő (balról), Pusztainé Fehér Emília intézményvezető és Bedő Róbert a minibölcsőde második csoportjába járó néhány kisgyermekkel

Fotó: Gyuricza Ferenc

A második csoportszoba elindításához szükséges infrastrukturális beruházás, illetve a hosszadalmas engedélyezési eljárás költségeit – akárcsak magának a minibölcsődének a kialakítását – teljesen önerőből biztosította az önkormányzat. Bedő Róbert polgármester úgy fogalmazott: büszkék is erre, hiszen az önkormányzat egyik legfőbb feladatának éppen azt tartják, hogy megoldást találjon jogosan felmerülő lakossági igényekre.

- Már a minibölcsőde helyének kiválasztásakor számoltunk azzal, hogy egy csoport elindítása nem lesz elegendő, ezért olyan épületet kerestünk, ami lehetőséget adott az esetleges későbbi bővítésre – magyarázta Bedő Róbert. – Ezért döntöttünk a volt IKSZT épülete mellett, ahol viszonylag kisebb ráfordítással ki tudtuk alakítani a csoportszobákat és az egyéb helyiségeket. Az hamar kiderült, hogy az elsőként elindított csoport valóban nem elegendő a felmerülő igények kielégítésére, ezért is döntöttünk a bővítés mellett.

Pajorné Nagy Anikó kisgyermeknevelő (balról), Pusztainé Fehér Emília intézményvezető és Bedő Róbert a minibölcsőde második csoportjába járó néhány kisgyermekkel
Fotó: Gyuricza Ferenc

A polgármester kérdésünkre a vonatkozó jogszabályi hátteret is ismerteti. Mint mondotta: a minibölcsődékben alapesetben hét kisgyermeket fogadhat egy csoport, illetve nyolcat abban az esetben, ha valamennyien betöltötték a második életévüket. Csesztregen ennek a férőhelynek közel kétszeresére mutatkozott igény. A második csoport elindításával 14 gyermek fogadására van lehetőség, az állam azonban csak akkor finanszírozza a dolgozók munkabérét és járulékait, ha minimum 10 gyermek jár folyamatosan az intézménybe. A működtetési költségekhez azonban ebben az esetben is hozzá kell járulnia a helyi önkormányzatnak.

- A minibölcsődébe járó gyermekek többsége helybéli család tagja, néhányan pedig a környékbeli településeken laknak – sorolta tovább Bedő Róbert. – Az önkormányzatunk azt is megfogalmazta, hogy felvételi kérelem esetén a helyi lakosok, valamint azok a gyermekek élveznek prioritást, akiknek Csesztregen dolgoznak a szülei. Ha ezen felül is marad üres hely, akkor természetesen másokat is szívesen fogadunk. Jelenleg tizenkét férőhelyet sikerült betöltenünk a minibölcsődében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában