Frissen Zalából

2021.07.27. 15:00

Ha valaki ennek hatására be is tér Isten házába, már valami történt – vallja a zalaszentgróti atya

Jól működő közösségeket szeretne kialakítani, kardinális kérdés számára az ifjúsággal való foglalkozás, de a felnőttekre is fokozott figyelmet fordít Szeghy Csaba Tamás atya, aki papi szolgálatáról és szentgróti terveiről is nyilatkozott lapunknak.

Szalay Csaba

Szeghy Csaba Tamás plébános

Fotó: Szalay Csaba

Március vége óta Szeghy Csaba Tamás atya Zalaszentgrót és a környező települések plébánosa, miután Bizderi János esperes kanonok 83 évesen nyugdíjba ment. Az új lelki vezetőnek nem ismeretlenek a szentgróti hívek, mert 2014 júniusi pappá szentelése után János atya „jóban-rosszban”, mindig mellette volt. Minden karácsonyi és húsvéti időszakra meghívta, hogy a szentgróti és környékbeli híveket gyóntassa.

Szeghy Csaba Tamás plébános
Fotó: Szalay Csaba

- Ez nekem papként is, emberként is egy nagyon szép gesztus volt. A mai napig barátság van kettőnk kapcsolatában. Amikor idekerültem, akkor számomra nem idegen környezetbe jöttem át, hanem olyanba, ahol a hívek engem ismertek, s ahol a híveket már ismerhettem jómagam is. Nem kellett magyarázkodnom, hogy ki vagyok, honnan jöttem – mondta.

Nemesapátiban jól működő közösséget sikerült kialakítani, hasonló a szándéka Szentgróton is. Azonkívül, hogy szeptember 1-től egy kolléganővel ketten végzik az iskolai hitoktatást, szeretne Csaba atya havi egy alkalommal az óvodásokkal is 20-20 percre leülni, és a Képes Biblia alapján beszélgetni.

- Számomra mindig kardinális kérdés volt az ifjúsággal való foglalkozás. Azt tervezem, hogy itt, a plébánia régi épületében közösségi foglalkozásokat tartok, ami nem azt jelenti, hogy folytonosan imádkozunk, hanem szombat délelőtt, amíg az anyuka el van foglalva, a gyerekek jöjjenek el, itt van pingpongasztalunk, kártyázunk, akár tollaslabdázunk, közben pedig kinyitjuk a Bibliát, valaki felolvas egy gondolatot belőle, és megbeszéljük, kinek mi a véleménye erről. Az ilyen foglalkozás fakultatív, mégis közösségi jellegű.

A felnőttekre is fokozott figyelmet fordít a plébános. Ebben is a korábbi, zalaszentiváni tapasztalataira utalt:

- Ha valaki azt gondolja, hogy a felnőtteket a Biblia nem érdekli, akkor ezt vissza kell utasítanom! Zalaszentivánon is kialakítottam egy csoportot, nyolcan-tízen-tizenketten heti egy alkalommal találkoztunk a plébánián, ahol valaki felolvasott egy evangéliumi részletet, és azt megbeszéltük. Úgy tapasztalom, hogy ilyenre itt is van igény.

A templom történetét is szeretné megjelentetni az atya
Fotó: Szalay Csaba

Szeghy Csaba fontosnak tartja a kirándulásokat (a közelmúltban hatvan emberrel Homokkomáromban jártak), mert a buszon, a közösségben van lehetőség beszélgetésre, a kapcsolatok újraépítésére.

- Elmegyünk Máriagyűdre, Máriacellbe, olyan helyre, amely lelki töltést ad, de közelebb hozza egymáshoz az embereket is. Szeretném, ha a kirándulásaink híre eljutna mindenfelé.

A templomról és a plébániáról a következőket mondta Csaba atya:

- A plébánia épületének felújítása komoly anyagi forrást igényel, jelenleg Zalaudvarnokon lakom. Az orgona felújítása megkezdődött. A templombelső felújítása is nagyon fontos lenne, ehhez keresem a forrásokat. Bízom benne, hogy mindenki hallotta már a harangjátékot, ami a templom tornyából napközben minden egész órakor szól... Ezt azért tartottam fontosnak, mert ez is egy felhívás: ha valaki pont erre jön, felnéz, esetleg be is tér az Isten házába, akkor már valami történt. A külső mozgatóerőket is fontosnak tartom, ne abból induljunk ki, hogy csak imádkoznunk kell! Vegyük észre azokat a külső értékeket, amelyek szintén az Úristen adományai számunkra! Amit nem mindig imádsággal fejezünk ki, hanem jó szóval vagy bármilyen tárgyi vagy lelki eszközzel, ami megmozgatja az embereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában