Frissen Zalából

2021.06.03. 14:00

Országos villamosipari szakképzési verseny első helyezettje lett a Széchenyi csapata

Alig pár napja adtunk hírt arról, hogy a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikumának kiváló tanulója képviseli hazánkat hamarosan a sang­haji világversenyen, és máris itt van a másik sikeres szereplés. Két tanulócsapat is öregbítette a középiskola hírnevét a MAVIR Mesterek viadala 2021 elnevezésű szakmai versenyen.

Arany Horváth Zsuzsa

Pető Milán, Kovács Levente, Molnár Máté, Kurucz Gyula, Némethyné Lövey Zsuzsanna, Császár Mariann, Kulcsár Ruben, Márfi Bálint és Panágh Zalán

Fotó: Pezzetta Umberto

A MAVIR ZRt. Magyarország villamosenergia-ellátásának az egyik fontos szereplője. Az általa kiírt versenyben való eredményes részvétel lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy – akár a MAVIR csapatában – olyan iparágban dolgozhassanak, amely milliók életét teszi könnyebbé, s amely az elkövetkezendő évtizedekben is folyamatos szakmai fejlődést biztosít számukra. A MAVIR Mesterek viadala tehát azokat a fiatalokat szólítja meg, akik villamosipari szakképzésben tanulnak. A kiírók kétfordulós versenyre háromfős csapatokat vártak, az első, online forduló feleletválasztós és egyszerűbb számolást igénylő feladatokból állt. A döntőbe jutó csapatok április folyamán, ezúttal szintén online mérhették össze tudásukat.

A zalaegerszegi szakközépiskola két csapattal képviseltette magát, az egyik meg is nyerte a versenyt (Márfi Bálint, Kulcsár Ruben, Panágh Zalán), a másik (Molnár Máté, Pető Milán, Kovács Levente) különdíjat kapott. Ezzel számos nagyváros iskoláját utasították maguk mögé.

Pető Milán, Kovács Levente, Molnár Máté, Kurucz Gyula, Némethyné Lövey Zsuzsanna, Császár Mariann, Kulcsár Ruben, Márfi Bálint és Panágh Zalán
Fotó: Pezzetta Umberto

A nyeremények átadását és a gratuláló házi ünnepséget múlt héten tartották a Széchenyiben. Az első helyezett csapat 150 000 forint értékű, műszaki cikkre beváltható vásárlási utalványt kapott, s emellett az iskola a sikeres felkészítésért 400 ezer forintban részesült.

A diákoknak és felkészítő tanáraiknak Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja adta át az elismeréseket, a verseny jelentőségéről, a tanulók és tanáraik helytállásáról pedig Némethyné Lövey Zsuzsanna igazgató szólt.

– Összesen kilenc csapat versengett az iskolából a házi vetélkedésen, online módon, az országos megmérettetésen 36-an küzdöttek, az első helyezés ezért is nagyon értékes – mondta lapunknak Kurucz Gyula szakoktató. – A technikusok érettségi után érkeztek az iskolánkba, a különdíjasok 10. osztályosok. A feladatok a villamos rendszerek karbantartásával, nagyfeszültségű hálózatok létesítésével voltak kapcsolatosak. A döntőben videók alapján kellett különböző hibákat felfedezniük a csapatoknak, azután a javításhoz szükséges eszközöket határozhatták meg a versenyzők, mindehhez többféle műveletet kellett végezni, amihez muszáj volt számolni is. Nagyon ügyesek voltak a diákjaink, annak örülök nagyon, hogy a pesti iskolákat is megelőztük.

A jelenlegi rendkívüli járványügyi körülmények között nem volt gyakorlati része a vetélkedésnek, két éve azonban igen, akkor is szerzett különdíjat a Széchenyi-iskola csapata. Most online módon, chatszobában dolgoztak a diákok.

Hogy milyen pályát választanak a diákok, ha végeznek és megszerzik a bizonyítványukat? Többjüket vonzza a MAVIR-os munka, bár az érettségi után technikusi végzettséget itt szerző tanulók nem mindegyike döntött.

– Ilyen tanárok mellett jó volt versengeni – mondta Kulcsár Ruben, hozzátéve, a csapatmunkát nehezítette, hogy online kellett dolgozniuk. Az egyik legnehezebb feladatuk a transzformátor feszültségének mérése, hibakeresés volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában