Frissen Zalából

2021.06.14. 14:00

Nyílt napon mutatkozik be a Mathias Corvinus Collegium egerszegi képzési központja

„Azt vallom: nemcsak az a lényeg, mennyi papírt gyűjtöttél az évek során, hanem hogy hány olyan emberrel találkoztál, aki hozzátett az életedhez, a személyiségedhez, a tudásodhoz, alakította a látóköröd és formált téged.” Így foglalta össze hitvallását dr. Sali Zsófia, a Mathias Corvinus Collegium zalaegerszegi képzési központjának vezetője. Most pénteken, az intézmény nyílt napján az „MCC-életérzést” személyesen, a gyakorlatban is megtapasztalhatják az érdeklődő zalai fiatalok.

Varga Lívia

Kísérleteznek a kisdiákok. A pénteki nyílt napon ilyet is láthatnak az érdeklődők

Fotó: MCC

Amint arról már beszámoltunk, a következő tanévtől Zalaegerszegen is elérhető a nagy hírű Mathias Corvinus Collegium (MCC) Fiatal tehetség (Fit) és Középiskolás programja (KP), amely az egyedülálló tehetséggondozás és speciális tudás mellett összetartó közösséget és maradandó élményeket kínál az erre fogékony általános és középiskolás diákoknak – költségmentesen.

Kísérleteznek a kisdiákok. A pénteki nyílt napon ilyet is láthatnak az érdeklődők
Fotó: MCC

Protokoll és logika

– Ahogy mondani szoktuk, az MCC ott kezdődik, ahol a „hivatalos” köz- és felsőoktatás véget ér – szögezi le dr. Sali Zsófia, aki maga is MCC-s diák volt. S miután átélte, milyen ez, és mi mindent kaphatnak tőle a diákok, most felépíti, elindítja a rendszert Zalaegerszegen. Meséli: gimnazistaként, a nulladik pillanatban, a legelső körben csatlakozott az 1996-ban létrejött Mathias Corvinus Collegium Alapítványhoz (akkor még Tihanyi Alapítvány), mégpedig egy esszével, amelyet szülőfaluja, Nagykutas rendszerváltozás utáni történetéről írt. A fűzött, fényképekkel, levéltári dokumentumokkal tűzdelt kiadvány ma is ott a könyvespolcán. Becses kincs, hiszen megváltoztatta, új mederbe terelte életét. Dr. Sali Zsófia akkor – tizenkettedmagával – ugyanis ezen tanulmány révén felvételt nyert s jogot arra, hogy az alapít­vány hétvégi fővárosi képzéseit látogassa. Később, már egyetemistaként, tutor, „saját tanár” segítette tanulmányaiban, majd másodévesen az elsők közt költözhetett be az alapítvány akkor nyíló kollégiumába. Egyetemi tanulmányai mellett általános ismereteket adó juniorképzésen vett részt, protokoll, érveléstechnika, logika és informatika is szerepelt a tárgyak között. Majd következett a jogi szakirány.

Dr. Sali Zsófia
Fotó: Katona Tibor

Kibontakoztatják a tehetséget

– Bár párhuzamosan két helyen kellett teljesíteni, ezt egy percig sem bántuk – folytatja dr. Sali Zsófia. – Míg az egyetemen 300-400-an ültünk egy-egy előadáson, addig az MCC-ben a kiscsoportos foglalkozásokon csak 3-4-en. Hatalmas előny volt, hogy a jogi karon megszerzett ismereteket gyakorlati tudással egészíthettük ki, egyebek mellett Sólyom László, az Alkotmánybíróság korábbi elnöke, későbbi köztársasági elnök is az előadóink között volt. Ahogy akkor, most is az a cél, hogy az MCC kiegészítse az iskola nyújtotta tudást. Tehetséggondozást végzünk, azaz abban segítünk, hogy a programjainkon részt vevő fiatalok, legyenek akár általános vagy középiskolások, akár egyetemisták, ki tudják bontakoztatni talentumukat, s ezt valamilyen, akár helyi, akár országos vagy nemzetközi közösség érdekében kamatoztassák – hangsúlyozza a képzési központ vezetője, aki az MCC zalai indulásáig a megyei kormányhivatal építésügyi, hatósági, oktatási és törvényességi felügyeleti főosztályát vezette.

Program középiskolásoknak

A Középiskolás program nyolc éve indult, megalapozott módszertannal, mára komoly hagyománnyal bír, és már vidéken is elérhető, így az érdeklődő diákoknak nem kell a tudásért a fővárosig utazniuk.

– A KP az „amennyit beleteszel, annyit veszel ki belőle” elven működik – folytatja dr. Sali Zsófia, leszögezve: minden 8–12. évfolyamos diák jelentkezhet, aki úgy érzi, az iskolai tudáson túl is érdeklődik – és nemcsak egy-egy terület, hanem a világ eseményei iránt. Felvételiként „mindössze” egy másfél oldalas esszét kell írni egy könyvről, színdarabról, filmről – kritikai jelleggel. – Nem nézzük a tanulmányi eredményt, nem pontszám alapján lehet hozzánk bekerülni, mi a motivált, érdeklődő, az iskolai tanuláson kívül pluszfeladatot bevállaló fiatalokat keressük. A középiskolás programnál nincs létszámkorlát, csak az egyes kurzusoknál lesz.

Sokrétű tematika

A felvett diákok ugyanis választhatnak a kínált programokból. Heti egyszer egy hétköznap délután különböző általános készség- és képességfejlesztő tréningek vagy neves, helyi és országosan elismert szakemberek, tanárok, kutatók, művészek, cégvezetők, sport­emberek gyakorlat­orientált, interaktív előadása várja a fiatalokat. Sokrétű tematika (egyebek mellett modern kori történelem, nemzetközi kapcsolatok, közgazdaságtan, pszichológia, jog, irodalom) jellemzi a 6–8 hetes e-learning tanfolyamokat is.

– Sok mindent kínálunk, a tanulók pedig eldöntik, mi érdekli őket, s hogy a külön­órák, sport és zene mellett mi fér bele az életükbe – mutat rá Sali Zsófia. – Kurzusaink amellett, hogy támogatják a tanulmányi előrehaladást és hozzájárulnak az érettségi, felvételi sikerességéhez, pályaorientációs segítséget is adnak. Bizonyos számú kurzus elvégzése után programbizonyítvány jár, amely a felvételinél ugyan nem hoz pluszpontot, de számos pályázatnál előnyt jelenthet, azt bizonyítja ugyanis, hogy megszerzője elmélyült egy szakterületben.

Idegen nyelvi kurzus

A KP idegen nyelvi képzést is kínál: a diákok 6–8 fős német és angol nyelvű kurzusra jelentkezhetnek. A heti kétszer 90 perces beszédközpontú órák gyakorlati tudást nyújtanak, s a féléves tanfolyamok így a közép- és felsőfokú nyelvvizsga, valamint az emelt szintű érettségi szóbeli részéhez is segítséget nyújtanak. Mindemellett tanulmányi kirándulások, téli és nyári táborok szolgálják a fiatalok fejlődését, akik részt vehetnek a központ nagyszabású fővárosi programjain is.

Lehetőség általános iskolásoknak

Az általános iskolásoknak meghirdetett Fiatal tehetség program hat éve indult, Zalaegerszegen most szeptemberben kezd az első évfolyam, majd felmenő rendszerben a többi. Ezt már Németh Gábortól, a Fit régiókoordinátorától tudjuk meg. Ide azokat a gyerekeket várják, akik szeptemberben kezdik az 5. osztályt. Jelentkezni augusztus 30-ig lehet, a felvételről a tanulók teljesítménye, csapatban való együttműködése alapján játékos élménynapon döntenek a szakemberek.

– A Fit játékos formában komplex tehetséggondozást kínál a diákoknak, akik bepillanthatnak a robotika világába, tanulhatnak a művészet és a matematika kapcsolatáról, kísérletezhetnek, emellett megtanítjuk őket a tudatos internethasználatra, formáljuk pénzügyi látásmódjukat, s elsajátíthatják az újraélesztés fortélyait – sorolja Németh Gábor.

Németh Gábor
Fotó: MCC

Élményekre alapoznak

Az élményalapú program nyolcadikos korukig kíséri el a tanulókat, s (a hétköznap délután tartott nyelvi képzést leszámítva) szombatonként kínál elfoglaltságot, előre egyeztetett órarend alapján; továbbá ugyancsak e-learning kurzusok formájában.

Akit az MCC kínálta lehetőségek bővebben érdekelnek, ellátogathat pénteki nyílt napjukra, amely 8.30-tól 17 óráig vár mindenkit Zalaegerszegen, a Dísz téren, a Tudomány és Technika Háza első emeletén. A délelőtt az általános iskolásoké lesz, akkor mutatkozik be a Fit. Az MCC nyújtotta lehetőségek ismertetése mellett az érdeklődők ízelítőt kaphatnak az ott folyó izgalmas képzésekből: a diákok végezhetnek természettudományos kísérleteket, ezekből kiderül egyebek mellett, mitől lesz masszívabb a buborék, hogyan lehet titkos­írást készíteni, vagy hogy miért nő nagyra a fáraó kígyója. 14 órától aztán a nagyobbakat, a KP iránt érdeklődőket várják a szervezők. Előadást tart Bank Barbara, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja, majd a diákok két workshop közül választhatnak: az egyiken a humor mint szuperképesség lesz a téma, a másikon pedig a kíváncsiság, avagy a kérdezés művészete.

A nyílt napra regisztrálni június 15-én, kedden 20 óráig lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában