Frissen Zalából

2021.06.21. 07:00

Népi mesterség fortélyait tanulhatják a résztvevők Zalaegerszegen

Határon átnyúló Interreg-pályázat (Eurevita-Pannonia) tette lehetővé, hogy a népi mesterségek iránt érdeklődők gyakorolhatták a hétvégén a zsúpfedél készítésének fortélyait a Falumúzeumban.

Arany Horváth Zsuzsa

A füstös ház tetejére került új zsúpfedél. Az előtérben Kovács Attila, mögötte Vizsi György Fotó: KT

Fotó: © Katona Tibor

Varjú András projektmenedzser muzeológus elmondta: a több hétvégén zajló tanfolyam keretében két porta teteje újul meg a skanzenben, de tudásukat másutt is kamatoztathatják a tanulók. Ottjártunkkor Vizsi György oktató vezetésével zajlott a munka, amelyet online elméleti képzés előzött meg. A korosztályokat a huszonévesektől az ötvenesekig képviselő diákok kora reggel beáztatták a rozskötegeket, hogy hajlékonyabbak, köthetők legyenek, majd egy négyzetméterre 20-25 kötést fektettek fel. A zsúpfedél 10-15 évet bír ki.

A füstös ház tetejére került új zsúpfedél. Az előtérben Kovács Attila, mögötte Vizsi György Fotó: KT

A zsúpfedél 10-15 évet bír ki. A tanulók közt volt a Vas megyei, oszkói Kovács Attila, aki az idekerült rozs alapanyagot 10-12 hektáron termeli, illetve szeretné megtanulni a zsúpfedelezést is. Elmondta: Szentendre és a dunántúli skanzenek mellett Lengyelországba, Németországba is vittek tőle rozsszalmát. A rozs nem túl igényes gabonanövény, de a termelés során ügyelni kell, hogy megfelelő hosszúságúra nőjenek a szálak. Az eső nem tesz jót május elején és a két hét múlva esedékes aratáskor sem. A zsúp konkurenciája a nádfedés. A hétvégén a résztvevők a skanzen úgynevezett füstös házán dolgoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában