Frissen Zalából

2021.06.15. 14:00

Már negyedszer rendezték meg a kézműves programot Újhegyen

Az egykori szőlőhegyi búcsúk hagyományát lehet jó ötletekkel, színvonalas programokkal, kézműves vásárral feltámasztani. Nagy öröm, hogy vannak a megyében olyan települések, ahol életet mutat a hegy, ami a régi paraszti világban igen fontos birtoka volt a vidéki, falvakban élő embereknek.

Gyuricza Ferenc

Nagy Tamás teskándi kosárfonó (középen) szüretnél használható kast mutat Kaj Istvánnak és Cseresnyés Péternek Fotó: Gyuricza Ferenc

Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondta ezt szombaton, a Pusztaszentlászló melletti dombháton, ahol az Újhegyi Borbarátok Egyesülete – összefogva az önkormányzattal – immár negyedik alkalommal szervezte meg kézműves napját. A nagy érdeklődés mellett megtartott program ezúttal is a jókedvről, a gasztronómiáról, a népi kultúráról, a tradíciók és hagyományok ápolásáról, illetve a szőlőhöz, a hegyi birtokokhoz köthető kézműves tevékenységről és a borászatról szólt.

A szórakoztató programok mellett a zártkertek múltja, jelene és jövője témakörben néhány szakmai előadás is elhangzott. Szabó Péter szőlész-borász mérnök a rezisztens szőlőfajtákról beszélt, Bezerics Csaba borkereskedő a zártkertek jelentőségét emelte ki, Kaj István helyi polgármester, a borbarát egyesület elnöke pedig pályázati eredményei­ket, fejlesztéseiket mutatta be, kiemelve: az Újhegy egyike a helyi attrakcióknak, amelyek miatt az idegenforgalom és a turisztikai ágazat érdeklődését is felkeltette a település.

Nagy Tamás teskándi kosárfonó (középen) szüretnél használható kast mutat Kaj Istvánnak és Cseresnyés Péternek Fotó: Gyuricza Ferenc

– Ennek a napnak is az a célja, hogy az emberek találkozzanak egymással, leüljenek beszélgetni – tette hozzá a polgármester. – Minden évben van egy olyan nap, amikor meg akarjuk nyitni az Újhegyet azok előtt is, akik nem rendelkeznek itt birtokkal.

– Egy ilyen rendezvény számos ok miatt fontos mindannyiunknak – folytatta Cseresnyés Péter. – A falusi ember számára a szőlőhegy sokszor a kiskertet váltotta ki. Bár a létbiztonságot szántóföldi növények adták, a zöldséget, a gyümölcsöt és a bort a hegy biztosította. A borospince hétvégi házként is szolgált, még ha a birtok munkával is járt együtt, azért pihenésre vagy kikapcsolódásra is volt lehetőség a hegyen. Azért is találunk rengeteg keresztet és kápolnát a birtokok közelében, mert a hegy a mindennapi élet részét jelentette, amihez az imádság, a búcsúk megtartása is társult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában