Frissen Zalából

2021.06.08. 18:30

M85-ös út – Épül mindkét alagút Sopronnál

Az M85-ös gyorsforgalmi balfi csomópontig tartó új szakaszát szerdán adják át. Közben a kivitelező SDD Konzorcium mindkét alagútjárat fejtését végzi párhuzamosan, 24 órás munkavégzéssel. A Sopron-nyugat csomópontban és az északnyugati elkerülő úton is előkészítő munkákat végeznek.

Bódvai Ildikó/kisalfold.hu

Fotó: Máthé Daniella

Szerdán átadják a forgalomnak az M85-ös autóút balfi csomópontig tartó új szakaszát – tájékoztatott a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF). Közben a gyorsforgalmi többi szakaszán is nagy erőkkel folyik az építkezés – írja a kisalfold.hu.

Az alagútnak már mindkét járatán dolgoznak. Egy-egy járat keresztmetszetének a fejtése lépcsőzetesen történik. Először a felső részét, az úgynevezett főtét bontják ki és biztosítják lőttbetonnal, majd ezt néhány méter eltolással a keresztmetszet középső része, a mag követi, végül szintén eltolással az alsó részt, az úgynevezett ellenboltot építik – tudták meg a NIF Zrt. munkatársától.

Fotó: Máthé Daniella

Jelenleg a déli alagútnál, azaz a bal oldali járatnál elkészült a fejtés a keresztmetszet felső részében 187,5 méter hosszan, a középső szintjén 185,5 méteren, valamint ezen a szakaszon az oldalfal biztosítását összezárták az alagútjárat alsó részében is. Az északi alagútnál 2020 decemberében elkészült a munkálatok megkezdéséhez szükséges bányászati portál, a homlokbiztosítás és az alagút előtti térbeton. Itt május 10-én indult el a fejtés. A két alagútjáratot egymástól leg- alább 50 méteres eltolással lehet kivitelezni a biztonságos fejtés érdekében. A 780 méter hosszú alagút járatainak áttörése 2022 elejére várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában