Frissen Zalából

2021.06.05. 10:00

Gépeket és eszközöket vásároltak Alsópáhokon és Kallósdon

A Magyar falu program (Mfp) támogatásával tegnap a településfenntartáshoz szükséges gépeket és eszközöket adtak át Alsópáhokon és Kallósdon, utóbbi helyszínen játszótér is épült.

Péter B. Árpád

Manninger Jenő és Czigány Sándor a traktor átadásán. A településfenntartásban lesz komoly szerepe

Manninger Jenő országgyűlési képviselő elmondta, választókerületének száz településéből 92 már nyert az Mfp-ben. Az összesen 269 sikeres pályázat révén 3,8 milliárd forint érkezett a térségbe, például a közterületek fenntartásához szükséges traktorok és egyéb eszközök, illetve falubusz vásárlására, vagy orvosi rendelők, óvodák felújítására.

A politikus emlékeztetett, a magyar vidék fejlődését más forrásokból is támogatják. A falusi csok például azt eredményezi, hogy az érintett kelet-zalai településeken már alig van szabad ingatlan, ami jelzi, egyre több fiatal települ le a falvakban, élettel töltve meg azokat, ami fontos célja ennek a programnak.

Manninger Jenő és Czigány Sándor a traktor átadásán. A településfenntartásban lesz komoly szerepe

Manninger Jenő hangsúlyozta, a falvak fejlődését nemcsak az Mfp, hanem például belügyminisztériumi források is segítik, a Közút költségvetéséből pedig települési, vagy azokat összekötő utak újulnak meg országszerte.

Alsópáhokon most az Mfp támogatásával 15 millió forintért a közterületek fenntartásához szükséges traktort és kiegészítő eszközöket vásároltak a sikeres pályázat révén.

– A településen nagyon sok a zártkerti ingatlan, hosszú hegyhátaink vannak, több hegyi úttal, amit különösen esős időjárás esetén szükséges javítani, karbantartani – fogalmazott Czigány Sándor polgármester. – Ehhez jelentős segítség a traktor, a billenőplatós pótkocsi, a 2,5 méter széles hótoló, illetve a fűvágó adapter. A településnek szüksége van ilyen gépállományra a meglévő eszközeink mellé, hiszen a falu minden részén elvárják a polgárok, hogy megfelelő minőségű utakon közlekedhessenek.

Kallósdon a Magyar falu program támogatásával szintén traktort és hozzá tartozó adaptereket vásároltak 9 millió forintból, emellett játszóteret építettek 1,4 millióért, ami a helyiek mellett az oda érkező látogatókat is szolgálja. Manninger Jenő országgyűlési képviselő az átadáson arra hívta fel a figyelmet, a száz lelket sem számláló faluban 20 gyermek él, ami azt jelzi: egyre népszerűbb és gyarapodó a vidéki élet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában